Στις 12 Ιουλίου η αρχή του τέλους για τα οικοτροφεία του ΕΚΕΨΥΕ στη Λιβαδειά;

Την στιγμή που οι φορείς της Βοιωτίας και οι εργαζόμενοι στα Ιδρύματα του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών ζητούν την συνέχιση της λειτουργίας τους στη Λιβαδειά, το ΕΚΕΨΥΕ ξενοικιάζει το κτήριο που στεγάζεται το οικοτροφείο στην περιφερειακή οδό προς Αράχωβα.
Στο οικοτροφείο αυτό φιλοξενούνται άτομα με ψυχικές διαταραχές και τα θετικά του αποτελέσματα καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του αποτελούν κοινή διαπίστωση γεγονός που το καθιστά απολύτως αναγκαίο. 
Ωστόσο το ΕΚΕΨΥΕ όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφο «στην από 5/4/2011 συνεδρίασή του αποφάσισε για λόγους περικοπής των λειτουργικών δαπανών του, δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας, να καταγγείλει την μίσθωση», δηλαδή να φύγει από το συγκεκριμένο κτήριο κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ατόμων που φιλοξενούνται, των εργαζομένων αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Και αυτό διότι κανείς δεν γνωρίζει αν το οικοτροφείο θα κατεβάσει «ρολά» ή αν θα λειτουργήσει σε άλλες εγκαταστάσεις.
Τα «σημάδια» πάντως δεν είναι ευοίωνα και σύμφωνα με πληροφορίες το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς έχει ήδη προβεί σε ενέργειες ώστε το οικοτροφείο να παραμείνει και να συνεχίσει την λειτουργία του στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις κάτι όμως που είνα σχδόν αδύνατο.
Γι΄ αυτό παράλληλα προτείνει ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η εκεί παραμονή του για τους οικονομικούς λόγους που προβάλει η διοίκηση του ΕΚΕΨΥΕ τότε να στεγαστεί σε ένα τμήμα του νοσοκομείου Λιβαδειάς το οποίο δεν χρησιμοποιείται.
Μεγάλη είναι η αναστάτωση και μεταξύ των εργαζομένων που έχουν κρούσει πολλές φορές τον «κώδωνα» του κινδύνου και έχουν αναδείξει τους κινδύνους για πιθανό κλείσιμο και των τριών οικοτροφείων που λειτουργούν στη Λιβαδειά κάνοντας  λόγο ακόμα και για «ξεπούλημα» της ψυχικής υγείας.
Μάλιστα ο σύλλογος εργαζομένων στο ΕΚΕΨΥΕ σε πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε στις 9 Μαΐου καταγγέλλει «την απαράδεκτη απόφαση για μεταφορά Οικότροφων από τις δομές του ΕΚΕΨΥΕ  Λιβαδειάς σε ιδιωτικές Δομές,  χωρίς κανένα επίσημο έγγραφο ούτε από το Υπουργείο Υγείας, ούτε από το ΕΚΕΨΥΕ».
Στην Λιβαδειά το Ε.Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε. έχει δημιουργήσει τρία πρότυπα Οικοτροφεία ενταγμένα στο πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης και επανένταξης ψυχικά ασθενών, που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα:
Α. Η Μονάδα Οικοτροφείου Λιβαδειάς (Μ.Ο.Λ.) ξεκίνησε τη λειτουργία της το Μάρτιο του 1991 με πρώτους ασθενείς από το Κρατικό Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων της Λέρου.
Β. Το Οικοτροφείο Αίαντας, ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 13/6/2006 και αποτελεί δομή τριτοβάθμιας περίθαλψης στην οποία παρέχονται υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.
Γ. Το Οικοτροφείο Δίας, ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 23/2/2007 και αποτελεί δομή τριτοβάθμιας περίθαλψης στην οποία παρέχονται υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής  Αποκατάστασης με σκοπό την διασφάλιση της παραμονής και της εμπλοκής στην ζωή της κοινότητας των ατόμων που φιλοξενούνται σε αυτό.
Σήμερα οι παραπάνω Δομές απαρτίζονται από ένα άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό. Παρά το ότι οι Οικότροφοι προέρχονται από το Νταού Πεντέλης και το Δαφνί, με μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί, είναι σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο λόγω του σταθερού περιβάλλοντος, με την παρουσία των ιδίων Νοσηλευτών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
«Σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, στην εποχή του Μνημονίου δεν πρέπει να χάσουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, ως κοινωνία και κυρίως ως κράτος προς τους αδύναμους και ανήμπορους συμπολίτες μας, δημιουργώντας πάλι Άσυλα, τώρα όχι πια κρατικά, αλλά ιδιωτικά, τα οποία πάλι  πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, χωρίς καμία οικονομική συνεισφορά από τον εκάστοτε ιδιώτη», τονίζουν οι εργαζόμενοι και απαιτούν να παραμείνουν τουλάχιστον ως έχουν οι Δομές και να παραμείνει ο Δημόσιος χαρακτήρας τους».

Αναρτήθηκε απο http://www.tabloid.gr/

Σχόλια