15 Αύγουστος: Το Πάσχα του Καλοκαιριού στη Βοιωτία

16-08-2011

Απ` άκρου σ` άκρου στην Ελλάδα γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, το Πάσχα του καλοκαιριού όπως έχει ονομαστεί από την λαϊκή παράδοση. Τιμή στο πρόσωπο της Παναγίας αποδίδεται, ωστόσο, και στη Βοιωτία σε γνωστά αλλά και λιγότερο προβεβλημένα προσκυνήματα, ανάμεσα στα οποία ο χιλιόχρονος Ναός της Μεγαλόχαρης στον Ορχομενό.

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και προσευχής, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού» π. Χαράλαμπος συλλειτούργησε σήμερα με τον π. Νικόλαο, εφημέριο του Ευαγγελιστή Λουκά και τον π. Ιωάννη, τον Ορχομένιο
διάκονο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ στο ψαλτήρι βρέθηκε και πάλι ο αειθαλής κ. Γιάννης Ζωγράφος, ενώ χθες στον πανηγυρικό εσπερινό προεξείχε ο Ορχομένιος Μέγας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Αθηναγόρας.
Το Orchomenos Press σας μεταφέρει στιγμιότυπα από
την σημερινή Θεία Λειτουργία.
Την Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Βαγενάς.



Πανηγυρικά γιόρτασε και η Δημοτική Ενότητα Παύλου στο Δήμο Ορχομενού. Στο περιποιημένο ξωκκλήσι της Παναγίας, στην έξοδο του χωριού προς Κάστρο, δεκάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής παρακολούθησαν τον εσπερινό και την περιφορά του επιταφίου. Ο εφημέριος π. Ιωάννης ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν την εορτή της Κοιμήσεως, μεταξύ των οποίων τον τέως Δήμαρχο κ. Λουκά Υπερήφανο, τον Πρόεδρο κ. Ηρακλή Τουφεξή, κ.α. Το Orchomeos Press ήταν και εκεί!




Επίκεντρο, ωστόσο, για τη Βοιωτία αποτέλεσε και φέτος ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μεγάλη Παναγία των Θηβών, την ιστορική εκκλησία όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα που λέγεται πως φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, έφορος και ιδρυτής της Βοιωτικής Εκκλησίας. Της εικόνας που και φέτος περιέφεραν για ευλογία στους κεντρικότερους δρόμους της πόλης, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου, του Αρχιμανδρίτου και εφημέριο του ιστορικού Ναού π. Γεωργίου καθώς και πολλών ιερομένων από τις γύρω περιοχές και ασφαλώς πολλών επισήμων. Ανάμεσά τους, ο Αντιπεριφερεάρχης Βοιωτίας κ. Γιώργος Μουλκιώτης, ο Βουλευτής κ. Μιχάλης Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Καράμπελας, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωπο Συλλόγων και φορέων της πόλης των Θηβώς και πλήθος πιστών. Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιότατος κκ. Γεώργιος – το οποίο μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό της Βοιωτικής Εκκλησίας, όπως και ολόκληρος ο πανηγυρικός εσπερινός – αναφέρθηκε στην ξεχωριστή θέση που κατέχει το πρόσωπο της Παναγίας μας στην ορθόδοξη παράδοση και μίλησε για την ελπίδα και την στήριξη που αναζητούμε στο πρόσωπό της. Ακόμη, ευχήθηκε η ευλογία της να σκεπάζει πάντοτε τη ζωές μας, ιδιαίτερα σ ` αυτή την περίοδο όπου όλα δοκιμάζονται. Το Orchomenos Press ήταν και εκεί, μεταφέροντάς σας χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Μεγάλη Παναγία των Θηβών. Και του χρόνου!
Χρόνια Πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν!

Πηγή: orchomenos-press.blogspot.com/

Σχόλια