"Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης"... η Ευρώπη

13-08-2011


Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ανεβοκατεβαίνουν, τις φήμες για την υποβάθμιση της Γαλλίας να εντείνονται, την Ιταλία και την Ισπανία...

να πιέζονται από τις αγορές και το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας να μη βρίσκει ιδιώτες για συμμετοχή, οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι πολίτες βρίσκονται στα πρόθυρα νευρική κρίσης.

Και η επίθεση συνεχίζεται αυτή τη φορά εναντίον της Γαλλίας, που "αποκαλύπτεται" όχι ως αδλυναμη αλλά ως ευάλωτη οικονομία.


Η γαλλική οικονομία κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, έπειτα από αύξηση κατά 0,9% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ανακοίνωσε το γαλλικό ινστιτούτο στατιστικής, το Insee, ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει τον στόχο για ανάπτυξη 2% για το 2011.

Αν και η στασιμότητα αυτή της γαλλικής οικονομίας είχε προβλεφθεί από τους αναλυτές, η Τράπεζα της Γαλλίας ανέμενε στις προβλέψεις της που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα ανάπτυξη κατά 0,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Σύμφωνα με το INSEE, οι καταναλωτικές δαπάνες, κινητήρια δύναμη της γαλλικής ανάπτυξης, μειώθηκαν κατά 0,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο , ενώ το Ακαθάριστο Πάγιο Κεφάλαιο υποχώρησε ελαφρά , από 1,2% το προηγούμενο τρίμηνο σε 0,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Οι εισαγωγές μειώθηκαν από +3,1% στο -0,9%, ενώ οι εξαγωγές ήταν στάσιμες από +1,8% στο 0,0%.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν παραδέχθηκε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ότι η στασιμότητα κατά το δεύτερο τρίμηνο είναι λίγο απογοητευτική.
Ωστόσο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη γαλλική οικονομία και διατήρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% για το 2011.

Η Ισπανία και το Βέλγιο θα απαγορεύσουν τις ανοιχτές πωλήσεις (short-selling) των αποθεμάτων από την Παρασκευή, όπως άλλωστε θα πράξουν η Γαλλία και η Ιταλία, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών δήλωσε επίσης, ότι θα εμποδίσει όσους διαδίδουν ψευδείς ή παραπλανητικές ειδήσεις στην αγορά. Η ρυθμιστική αρχή ανέφερε οδηγία της ΕΕ που απαγορεύει τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με χρηματοπιστωτικά μέσα και ανακοίνωσε πως οι Ευρωπαϊκές αρχές θα υιοθετήσουν αυστηρή στάση έναντι οποιασδήποτε κακοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη απαγόρευσαν το short selling και οι αρχές της Τουρκίας και της Κορέας, ενώ υπήρξαν και συζητήσεις για άλλες χώρες. 
Σημειώνεται εδώ ότι ιδιαίτερα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει σημαντικές διακυμάνσεις προκαλώντας τις συνεχείς αναστολές στη διαπραγμάτευση κυρίως τραπεζικών μετοχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια