Με πλειοψηφικό πακέτο ιδιώτες στις νέες ΕΠΑ

16-08-2011


Μια σημαντική αλλαγή που ανοίγει το δρόμο για την παραχώρηση πλειοψηφικών πακέτων σε ιδιώτες, των νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου που θα δημιουργηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, φέρνει ο νέος ενεργειακός νόμος. Μέχρι σήμερα, στις τρεις υφιστάμενες ΕΠΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, η ΔΕΠΑ διατηρεί την πλειοψηφία του 51%, έχοντας ωστόσο παραχωρήσει το μάνατζμεντ.

Έτσι ο νέος νόμος προβλέπει ότι αποσύρεται πρόβλεψη του νόμου 2364/ 1995 που έθετε πλαφόν 49% στο υπό παραχώρηση ποσοστό των νέων εταιρειών στον ιδιώτη επενδυτή.



Δηλαδή όπως αναφέρει το κείμενο του νέου νόμου «η ΔΕΠΑ μπορεί να προκηρύξει δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή στον οποίο ανατίθεται η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων... με συμμετοχή του στη σύσταση ΕΠΑ σε ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 35% της αξίας της αντίστοιχης ΕΠΑ».

3+2 νέες ΕΠΑ

Μέχρι στιγμής είχε γίνει γνωστό ότι θα προκηρυχθούν νέοι διεθνείς διαγωνισμοί για τη δημιουργία και διαχείριση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα-Εύβοια.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο νέο νόμο, ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου στις περιφέρειες Ηπείρου, Δ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου, η ΔΕΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη δημιουργία δύο νέων ΕΠΑ σε Ήπειρο/ Δ. Μακεδονία και Πελοπόννησο.

Διαδικασίες

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες για την προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για τις νέες ΕΠΑ θα «τρέξουν» ξεχωριστά από τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Οι διαγωνισμοί για τις ΕΠΑ θα τρέξουν στο προσεχές διάστημα, μετά και από το πράσινο φως που άναψε η Ε.Ε. για την υπαγωγή σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης των δαπανών κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου στις περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κ. Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Το επενδυτικό πρόγραμμα θα έχει συνολική αξία κοντά στα 200 εκατ. ευρώ και με την υλοποίησή του το φυσικό αέριο θα φτάσει σε σημαντικό αριθμό πόλεων όπως η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή, οι Σέρρες, η Ξάνθη, η Δράμα, η Καβάλα, το Κιλκίς, η Κατερίνη, η Λαμία, η Θήβα, η Λειβαδιά και η Χαλκίδα.

Μέσω των διεθνών διαγωνισμών θα παραχωρηθούν στις ΕΠΑ άδειες διανομής φυσικού αερίου χρονικής ισχύος από 25 έως 35 χρόνια, με δυνατότητα πενταετούς παράτασης. Επιπρόσθετα προβλέπεται ότι ο κάτοχος της άδειας, πρέπει να αναπτύξει τα δίκτυα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η άδεια, πρέπει να ασφαλίζεται υποχρεωτικά για αστική ευθύνη έναντι τρίτων από την άσκηση των δραστηριοτήτων του και να υποβάλει πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος διανομής κάθε πέντε χρόνια. Τέλος οι εταιρείες ενημερώνουν υποχρεωτικά κάθε χρόνο το ΥΠΕΚΑ για την πρόοδο των εργασιών ανάπτυξης του δικτύου διανομής αλλά και για την εκπλήρωση των υπολοίπων υποχρεώσεών τους.



Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια