Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στις 3.30 μ.μ.

18-09-11














H έκτακτη σύσκεψη διεξάγεται περίπου ένα εικοσιτετράωρο μετά την ακύρωση του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή η δυσπιστία εταίρων και πιστωτών απέναντι στην αποδοτικότητα των νέων μέτρων θεωρείται πλέον δεδομένη ενώ η γρμανική πλευρά συνεχίζει τις αυστηρές προειδοποιήσεις της.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το πέρας της κυβερνητικής σύσκεψης ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης ενώ δεν αποκλείεται να απευθύνει και διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.



Αύριο είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα, η άφιξη των επικεφαλής της οποίας δεν έχει ακόμη, χρονικά, προσδιοριστεί.



Χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε ανεύθυνα και γελοία τα περί στάσης πληρωμών ή χρεοκοπίας και αποσυνέδεσε την εσπευσμένη επιστροφή του πρωθυπουργού από κάποιο έκτακτο οικονομικό γεγονός: "Η κατάσταση είναι σοβαρή, υπό την έννοια ότι πρέπει να πάρουμε σοβαρές, οριστικές και πλήρεις αποφάσεις. Και για αυτό και ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αμερική", είπε σχετικά.



Θύελλα φημών έσπειρε η ακύρωση

Η είδηση της αναβολής της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έσκασε σαν βόμβα λίγο μετά τις 5.15 το απόγευμα του Σαββάτου κι ενώ ήδη το κλίμα στην Αθήνα επιβαρύνονταν από τις ειδήσεις που ήθελαν δυσμενές το κλίμα στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και τις δηλώσεις Βενιζέλου για την ανάγκη επιβολής νέων μέτρων εάν δεν αποδόσουν τα ήδη υλοποιούμενα.

Λίγο αργότερα, κι ενώ τα ερωτηματικά για τους λόγους της αναβολής πλήθαιναν, από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
"Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επισκεψή του στις ΗΠΑ".


Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν ήδη στο Λονδίνο από όπου και θα συνέχιζε τη μετάβασή του στις ΗΠΑ.


Πληροφορίες άρχισαν να κυκλοφορούν και να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, ευρισκόμενος στη βρετανική πρωτεύουσα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για το δυσμενές κλίμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.


Αγνωστη η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας

Την ίδια ώρα περίπου, γινόταν γνωστό με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι επικεφαλής της τρόικα δεν έχουν ορίσει ημερομηνία επιστροφής στην Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.
"Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής της τρόικα" στην Αθήνα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια