Τον Οκτώβριο η απόφαση για την 6η δόση











Τον Οκτώβριο θα ληφθεί η απόφαση για την καταβολή της επόμενης δόσης του ελληνικού δανείου, όπως αποφάσισε την Παρασκευή η Ευρωζώνη, ενώ δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξει σε μια συμφωνία για τις εγγυήσεις που ζητεί η Φινλανδία.

«Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της Τρόικας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Kλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Ο στόχος είναι να ληφθεί μία απόφαση στις αρχές του Οκτωβρίου για μια εκταμίευση των χρημάτων «στα μέσα Οκτωβρίου», διευκρίνισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Όλι Ρεν .


«Το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας», σημείωσε ο Ρεν, κρίνοντας ότι εξακολουθεί να είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα η συνολική υλοποίηση των μέτρων λιτότητας. «Το συμπέρασμα της εξέτασης εξαρτάται πράγματι μόνον από την πολιτική βούληση και ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να ανταποκριθούν στους δημοσιονομικούς στόχους και τους άλλους όρους που σχετίζονται με την έκτη δόση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία από την Ελλάδα, ο Γιούνκερ προσέθεσε εξάλλου ότι «σημειώθηκε πρόοδος», αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, o Ευάγγελος Βενιζέλος σε δραματικούς τόνους περιέγραψε τον δρόμο των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ως μονόδρομο , για να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες για το μέλλον της χώρας.«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες ότι αν δεν γίνουν όλα αυτά τώρα, αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της Ευρωζώνης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκρινε αυστηρότερους κανόνες για τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών μελών, με κεντρικό στόχο να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές της ΕΕ. Μια ημέρα νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη ανήγγειλαν ότι είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία πάνω σε μία «δέσμη έξι μέτρων», «ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις».

Σύμφωνα με τη «δέσμη των έξι μέτρων», εισάγονται στο μέλλον αυστηρότερες κυρώσεις για τα κράτη μέλη, που παραβιάζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ υιοθετείται μια πλέον εκτεταμένη εποπτεία πάνω στις εθνικές οικονομικές πολιτικές. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ειδικά, θα κληθεί εκ νέου να αποφανθεί αναφορικά με την δέσμη των έξι μέτρων στη διάρκεια συνεδρίασής του στις 28 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό τους Τίμοθι Γκάιτνερ να εμμείνουν σε «σθεναρή, διεθνή απάντηση» στην οικονομική κρίση, που πλήττει απο κοινού την ευρωζώνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές να πετυχαίνουν πολλές ακόμα συμπτώσεις απόψεων.

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι καταγράφηκαν «ελαφρά διαφορετικές απόψεις» αναφορικά με τα κίνητρα τόνωσης της οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι αυτά δεν αποτελούν την ευρωπαϊκή επιλογή. Από αμερικανικής πλευράς, ετέθη ως παράδειγμα το πρόγραμμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα,προϋπολογισμού 447 δισ.δολ. για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας μέσω της συμμετοχής στις κρατικές υποδομές.

Ο κ. Γιούνκερ διέψευσε ότι έγινε λόγος να ενισχυθεί το Ταμείο διάσωσης της ΕΕ πέραν των υπαρχόντων 440 δισ. ευρώ (607 δισ.δολ.ΗΠΑ) «δεδομένου ότι παρόμοια διαβούλευση δεν μπορεί να γίνει με ενα μη-μέλος της ευρωζώνης».

Απ την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ , ήταν λιγότερο επιφυλακτική κι ανέφερε ότι θεώρησε «δικαιολογημένο» να επιτρέψει στον Γκάιτνερ να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση της οικονομίας διεθνώς, «έστω κι αν συγκριτικά με τις ΗΠΑ τα θεμελιώδη στοιχεία της ΕΕ είναι σε καλύτερη κατάσταση».

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Γιούνκερ, ο κ. Γκάιτνερ «δεν έδωσε μια διάλεξη» κατ' αυτήν τη χωρίς προηγούμενο συμμετοχή του στις εργασίες του συμβουλίου. «Επρόκειτο για φιλικό διάλογο» και «με θέμα του την οικονομική κρίση, ό,τι έγινε σήμερα στο Βρότσλαβ» στη νοτιο-δυτική Πολωνία. «Θέλουμε ισχυρή, διεθνή απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την κρίση χρέους, αλλά πρέπει να επιλέξει να το κάνει» δήλωσε Τίμοθι Γκάιτνερ , στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας τόσο μέσα στους κόλπους της ΕΕ όσο και μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος προσεκλήθη στη σύνοδο κατ' εξαίρεση, δήλωσε πως «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να χαλιναγωγήσουν την κρίση χρέους». Κάλεσε παράλληλα, τους Ευρωπαίους να σταματήσουν κάθε συζήτηση περί κατάρρευσης της ευρωζώνης. «Δεν θα δούμε την συντονισμένη διεθνή αντίδραση του 2009, αλλά ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν στενά» δήλωσε ο κ. Γκάιτνερ.

Ο Γκάιτνερ κάλεσε την Ευρωζώνη να αυξήσει τους πόρους του ταμείου αρωγής για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς και την περαιτέρω στήριξη των τραπεζών τους, όπως δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών. «Μας παρότρυνε να αντλήσουμε περισσότερα χρήματα για να σταθεροποιήσουμε το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα, να σταθεροποιήσουμε τον τραπεζικό τομέα και να αυξήσουμε με κάθε κόστος τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε στον Τύπο η Μαρία Φέκτερ, στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup.

«Πάνω σε αυτό, ο συνάδελφός μας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του είπε ότι αυτό πιθανότατα δεν θα είναι εφικτό μόνο με τα χρήματα των φορολογουμένων στην κλίμακα που προβλέπεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ο Σόιμπλε τάχθηκε από την πλευρά του υπέρ της εισαγωγής ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κεφάλαια, κάτι που ο κ. Γκάιτνερ «αυστηρά αρνήθηκε», είπε η Φέκτερ.

Όπως σχολίασε ο διευθυντής του Ιδρύματος οικονομικής σκέψης ReDefine, Σόνι Καπούρ, «με την παρουσία Γκάιτνερ πιστοποιήθηκε ότι προκύπτουν διεθνείς αντίκτυποι τόσο από τις πράξεις, όσο από τις παραλείψεις των ηγετών της ευρωζώνης».

Στην έκτακτη σύνοδο την 21η Ιουλίου η ευρωπαϊκή ηγεσία θέλησε με μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα μέτρα να κατευνάσει φόβους -στα μέτρα περιλήφθηκε η επέκταση της εντολής για τον μηχανισμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- όμως το θέμα αυτό τελεί, ακόμα, υπό την έγκριση αριθμού εθνικών κοινοβουλίων.

«Το διαρκές μήνυμά μας συνίσταται στο ότι πρέπει να προτρέχουμε των γεγονότων. Οσα άκουσα, εκεί στοχεύουν. Ομως χρειάζονται πράξεις, όχι δηλώσεις», επισήμανε ο απερχόμενος την πρώτη Νοεμβρίου πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Τα εθνικά κοινοβούλια του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Γαλλίας και της Ισπανίας έχουν μέχρις ώρας εγκρίνει τα συμφωνηθέντα σε επίπεδο κορυφής την 21η Ιουλίου. Ομως, η Σλοβακία διατηρεί έντονες επιφυλάξεις. Ο Επίτροπος για τις οικονομικές-νομισματικές σχέσεις Ολι Ρεν και ο Γιούνκερ ελπίζουν «η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια στο μέσον Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν κάλεσε την Παρασκευή τα κοινοβούλια των κρατών της ζώνης του ευρώ, που δεν το έχουν ακόμη πράξει, να ψηφίσουν γρήγορα την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το δεύτερο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας .

Εν τω μεταξύ, υπέρ της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εσωτερικά των κρατών-μελών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς η Άνγκελα Μέρκελ , απορρίπτοντας εκ νέου και κατηγορηματικά τις προτάσεις για ευρωομόλογο. «Πρέπει να σκεφτούμε τη μεσοπρόθεσμη πιθανότητα παρέμβασης της Ευρώπης στις χώρες που δεν ανταποκρίνονται στο καθήκον τους», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στο πλαίσιο του Eurogroup, συμπληρώνοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερότητα του ευρώ. «Ό,τι λειτουργεί αντίθετα προς αυτόν τον στόχο θα πρέπει να παραμεριστεί».

Ως προς την πρόταση για ευρωομόλογο, που διατυπώθηκε μάλιστα και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, η κ. Μέρκελ ήταν σαφής. «Δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα», δήλωσε ρητά. Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε: «Είναι εξαιρετικό ότι η Ισπανία υιοθέτησε το φρένο χρέους, τον συνταγματικό περιορισμό στο δημόσιο έλλειμμα, και αξιοσημείωτος ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πετύχει σταθερότητα τιμών». Ως προς τη γερμανική οικονομία, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως ο ρυθμός για το 2011 θα είναι πιο κοντά στο 3% από ό,τι στο 2,5%, συμπληρώνοντας ότι «η Ευρώπη ευνοείται από την κινητήριο μηχανή ανάπτυξης της Γερμανίας»..

«Πρέπει να δούμε πρώτα εάν μπορούμε να εφαρμόσουμε την συμφωνία της 21ης Ιουλίου και εάν από ελληνικής πλευράς, υπάρχει πραγματική εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν» δήλωσε και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς. «Όταν τα καταφέρουμε αυτά, τότε θα πρέπει να ενισχύσουμε τα δημοσιονομικά εργαλεία της ΕΕ και ενδεχομένως να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση νέων εργαλείων. Σε κάποιο σημείο, θα είναι και το ευρωομόλογο, αλλά προς το παρόν, προέχει η ενίσχυση του EFSF».

Στο θέμα των ευρωομολόγων αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε . «Είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με τις υπάρχουσες συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αλλαγές των συνθηκών θέλουν χρόνο» δήλωσε.

Μία κατάρρευση της Ευρωζώνης θα οδηγήσει πιθανότατα στη διάλυση συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους στην περιοχή και εγείροντας μακροπρόθεσμα ακόμη και τη δυνατότητα πολέμου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Γιάτσεκ Ροστόφσκι . «Αν η Ευρωζώνη διαλυθεί, είναι δύσκολο να αποκλεισθεί η δυνατότητα διάλυσης και της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Ροστόφσκι σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Η ΕΕ είναι ο ένας από τους δύο μεγάλους πυλώνες της ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη τα τελευταία 60 χρόνια», δήλωσε ο κ. Ροστόφσκι, προσθέτοντας: «Για το λόγο αυτό - αν δεν υπάρχει το ένα από τα δύο στοιχεία- κλειδιά του συστήματος ασφάλειάς μας και ενός από τα στοιχεία- κλειδιά του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο διασφαλίζει ότι αντιμετωπίζουμε με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο τα προβλήματα - εγείρεται ο κίνδυνος σε έναν μακροχρόνιο ορίζοντα 10-20 ετών για κάθε μορφής αυταρχικά πολιτικά κινήματα και γι' αυτό ακόμη και για πόλεμο».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ , κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν , έκανε έκκληση στους ευρωπαίους ομολόγους του να στείλουν άμεσα ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» που θα αποδεικνύει ότι έχουν συνειδητοποιήσει τη «βαρύτητα» της κρίσης στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Από τη μεριά τους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ζήτησαν από τις πολιτικές και νομισματικές αρχές να αναλάβουν «αποφασιστική δράση» με αφορμή τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στην Πολωνία, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF).

Πηγή: pathfinder.gr  

Σχόλια