Για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις μίλησε ο πρωθυπουργός

12-09-11












Αποφασισμένος να λάβει οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί για να μην κινδυνέψει η πορεία της χώρας εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την περίπου τριών ωρών διάρκειας συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του δήλωση, «προτιμώ να χάσουμε όλοι κάτι, παρά να χάσουμε όλοι τα πάντα για πάντα».

«Βρισκόμαστε σε μια "οικονομική θύελλα" και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει, δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει εξιλαστήριο θύμα», είπε και διαβεβαίωσε πως θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις. «Δεν θα κάνω τη χάρη σε κανέναν να αφήσω τη χώρα να καταρρεύσει. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, να διαφυλάξουμε τη συμφωνία του Ιουλίου που, όταν εφαρμοστεί, θα καταστήσει το χρέος μας πλήρως διαχειρίσιμο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για ζήτημα περικοπών σε ανθρώπινο δυναμικό στο στενό δημόσιο τομέα και αν υφίσταται ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως οι μόνιμοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα «δεν έχουν το φόβο της απόλυσης - τουλάχιστον σήμερα», δηλαδή δεν απέκλεισε μια τέτοια πιθανότητα. Εξάλλου, εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού στην ατζέντα της συνταγματικής αναθεώρησης και πως πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα. Στόχος είναι, όπως είπε, να δημιουργηθεί ένας δημόσιος τομέας που θα λειτουργεί ουδέτερα, πατριωτικά, εθνικά και εν τέλει αποκομματικοποιημένα. Επικαλέστηκε δε το παράδειγμα προηγμένων δυτικών χωρών, όπως η Σουηδία, όπου δεν υπάρχει μονιμότητα στο δημόσιο τομέα και οι υπηρεσίες εκεί είναι φιλικές προς τον πολίτη.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα δύο τελευταία χρόνια ο ελληνικός δημόσιος τομέας έχει μειωθεί κατά 100.000 άτομα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ, μέσω της λήξης των ιδιωτικών συμβάσεων και των συμβάσεων stage, αλλά και της συνταξιοδότησης και της παράλληλης ευρείας μείωσης στις προσλήψεις. Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι, σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο μισθολογικό κόστος από τις τρεις χώρες που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), με τη χώρα μας να έχει αυξήσει τα τελευταία δέκα χρόνια τις μισθολογικές δαπάνες στο δημόσιο τομέα κατά 110%.

Μιλώντας για το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι θέμα δικαιοσύνης, καθώς «δεν μπορεί κλητήρας ενός υπουργείου να παίρνει περισσότερα από διευθυντή άλλου υπουργείου ή έναν καθηγητή». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν ισχύουν όλα όσα λέγονται, δηλαδή ούτε μαζικές απολύσεις θα γίνουν ούτε οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν στο μισό.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε για άλλη μια φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι «ο λαός θα μας κρίνει το 2013 κι αυτήν τη στιγμή δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές». Επεσήμανε δε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα διαταράξει ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικό κλίμα. Αναφερόμενος στις επανειλημμένες ανακοινώσεις μέτρων, δήλωσε πως η κυβέρνηση προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και στόχο την άμυνα της χώρας.
Αναφερόμενος εκ νέου στη λήψη νέων μέτρων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πρόβλημα υλοποίησης των υπεσχημένων είχε επισημανθεί από νωρίς, λόγω προβλημάτων στη δημόσια διοίκηση. Ξεκαθάρισε ότι η μεγάλη μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι για την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου με την παροχή ενός γενναιόδωρου, όπως το χαρακτήρισε, πακέτου προς την Ελλάδα. «Θεωρώ ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών είναι επαρκή και για το 2011 και το 2012», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αλλά τόνισε πως πρέπει η χώρα μας να είναι συνεπής. «Δεν είναι θέμα νομοθέτησης, είναι πατριωτικό καθήκον να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η χώρα πρέπει να αλλάξει», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι όσον αφορά στην προσπάθεια για την κατάρτιση νέου φορολογικού συστήματος θα επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις, σημείωσε πάντως πως υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που συμφωνούν με τη συνεννόηση με την κυβέρνηση, αλλά η ηγεσία του κόμματος δεν είναι ακόμη ώριμη για κάτι τέτοιο. Ερωτηθείς σχετικά, προανήγγειλε φορολόγηση των καταθέσεων των Ελλήνων στην Ελβετία και απόδοση των χρημάτων στο ελληνικό κράτος.
Μετά τη λήξη της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για να καλυφθεί η απόκλιση των στόχων. Πριν από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση για αρκετή ώρα με τον κ. Βενιζέλο.
O πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα πάρει με αυταπάρνηση όσες αποφάσεις χρειαστεί για να σώσει τη χώρα, να μην χρεοκοπήσει, να παραμείνει στο ευρώ και να υλοποιηθούν πλήρως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου.

Εξέφρασε τη σιγουριά ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να βγει από την κρίση, ζήτησε συστράτευση όλων των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια και απευθύνθηκε στις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και στα κόμματα.

«Αυτοί που στοιχηματίζουν την Ελλάδα μακριά από το ευρώ να βρουν απέναντί τους την Ελλάδα ολόκληρη. Αυτοί που ελπίζουν να αγοράσουν έναντι πινακίου φακής την Ελλάδα, τις επιχειρήσεις, την γη και την εργατική της δύναμη να βρουν μπροστά τους κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Όσοι εύχονται την καταστροφή ώστε να διασωθούν, οι ίδιοι που έχουν λεηλατήσει τον δημόσιο πλούτο, αυτοί που έχουν κατακλέψει τις επιχειρήσεις τους, αυτοί που έχουν ρημάξει τα ασφαλιστικά ταμεία, όσοι επένδυσαν στο άρρωστο χθες να βρουν απέναντί τους όλους μας που προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο αύριο».
Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι αρχίζουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο πέλαγος και νότια της Κρήτης και ανέφερε πως η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη θα υπογραφεί άμεσα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε την επιμονή της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές αλλαγές και μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο παρατήρησε: «Εγώ για αυτά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Για όλα αυτά που θα δυναμώσουν την χώρα, την κοινωνία και τον καθένα ξεχωριστά.

Πηγή: http://www.pathfinder.gr/

Σχόλια