Η Χάγη θα αποφασίσει για το παρελθόν σκεπτόμενη το μέλλον;

15-09-11












Συνεχίζεται στη Χάγη η εκδίκαση της γερμανικής προσφυγής κατά της Ιταλίας για τις κατασχέσεις γερμανικών περιουσιών με σκοπό την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων πολέμου σε Ιταλία και Ελλάδα. Στη δίκη παρεμβαίνει η Ελλάδα.



Στην ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα καταθέτουν τις θέσεις και απόψεις τους στην υπόθεση. Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη δίκη ως παρατηρητής και όχι ως διάδικος.

Παρών στη δίκη μέχρι και χθες ήταν ο Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, ο οποίος κατά την επιστροφή από τη Χάγη στη Γερμανία μας μίλησε για τις εντυπώσεις του από την παρουσίαση της γερμανικής επιχειρηματολογίας:


«Πολλοί παρατηρητές είχαμε την εντύπωση ότι το ύφος των Γερμανών αντιπροσώπων, ειδικά του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στη Γενεύη Ρόμπερτ Κολμπ, ήταν πολύ επιθετικό, υπεροπτικό και καμιά φορά και σχεδόν προσβλητικό απέναντι τους δικαστές του ιταλικού Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρώμης, που αποφάσισαν ότι οι Έλληνες θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημιώσεις στην Ιταλία».


Αποζημιώσεις στο Αφγανιστάν όχι όμως στο Δίστομο


 Bildunterschrift:







Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  
Ο Γερμανός ιστορικός και δημοσιογράφος Έμπερχαρντ Ρόντχολτς


Ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς θεωρεί σημαντική την παρουσία ελληνικής αντιπροσωπίας στη δίκη υπό τον καθηγητή Νομικής Στέλιο Περράκη. Αφήνει ωστόσο ανοιχτό το κατά πόσο θα επηρεάσει το διεθνές δικαστήριο η ελληνική επιχειρηματολογία και εξηγεί το γιατί:


«Είναι επιτυχία ότι αναγνωρίστηκε το δικαίωμα παρέμβασης της Ελλάδας. Θα δούμε κατά πόσο οι δικαστές θα λάβουν υπόψη τους τα επιχειρήματα των Ελλήνων. Λέγεται ότι από τους 15 δικαστές οι 8 προέρχονται από κράτη με στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Τι σημαίνει αυτό; Στο Αφγανιστάν γίνονται εγκλήματα πολέμου. Υπάρχει η υπόθεση ’Κούντους’. Σε αεροπορική επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 Αφγανοί πολίτες, οι οποίοι ζήτησαν αποζημιώσεις, ίσως για λόγους σκοπιμότητας. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Γερμανία κατέβαλε σχεδόν αμέσως αποζημιώσεις. Γι αυτό ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι οι δικαστές δεν εξετάζουν μόνο το παρελθόν, δηλαδή τα εγκλήματα πολέμου της Γερμανίας στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σκέφτονται και τους πολέμους του παρόντος και του μέλλοντος, από τους οποίους θα μπορούσαν να προκύψουν διεκδικήσεις για αποζημιώσεις».



Η Ελλάδα πρέπει να λάβει αποζημιώσεις




Bildunterschrift:







Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  
Το Δίστομο όπου το 1944 οι ναζί εκτέλεσαν 300
 κατοίκους και πυρπόλησαν το χωριό

Ο Γερμανός δημοσιογράφος είναι πεπεισμένος ότι η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στα θύματα των εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα:
«Το ζήτημα είναι γιατί η Γερμανία αρνήθηκε τόσο πολλά χρόνια να πληρώσει αποζημιώσεις και για ποιο λόγο αρνήθηκε ακόμα και να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα για μια έστω συμβολική αποζημίωση. Τέτοιες προτάσεις είχαν γίνει στη Γερμανία από ορισμένους πολιτικούς, όπως η πρώην βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Σκαρπέλη – Σπέργκ, η οποία πρότεινε να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα, μέσω του οποίου να καταβάλλονται αποζημιώσεις».



Η Γερμανία έχει χρέη έναντι της Ελλάδας



Bildunterschrift: :







Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: 
 «Η δίκη στη Χάγη επαναφέρει στην επικαιρότητα το
ζήτημα των αποζημιώσεων»

Ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς εκτιμά με επιφύλαξη ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί τελικά υπέρ της Γερμανίας. Θεωρεί όμως ότι η υπόθεση των αποζημιώσεων ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου θα έχει και ένα θετικό αποτέλεσμα:



«Δημοσιότητα για το ζήτημα των αποζημιώσεων για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα, τα οποία ακόμα και σήμερα είναι εν πολλοίς άγνωστα στη Γερμανία. Παράλληλα θα συζητηθεί το ζήτημα της γερμανικής στάσης μετά τον πόλεμο. Δηλαδή η άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει αποζημιώσεις και η όλη πολιτική ειδικά απέναντι στην Ελλάδα, στην οποία η Γερμανία χρωστά ακόμα πολλά χρήματα. Μη ξεχνάτε το θέμα του αναγκαστικού δανείου. Σήμερα όλος ο κόσμος στη Γερμανία μιλά για τα χρέη της Ελλάδας, τα οποία πράγματι έχει. Αλλά υπάρχουν και τα χρέη που η Γερμανία έχει έναντι της Ελλάδας, για τα οποία η επίσημη Γερμανία δεν θέλει να μιλήσει».


Στέφανος Γεωργακόπουλος


Υπεύθυνος Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου




Σχόλια