Στήριξη στην κυβέρνηση από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Τη στήριξή της στο κυβερνητικό έργο εξέφρασε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που συνεκλήθη σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, ενώ ταυτόχρονα μια σειρά βουλευτών διατύπωσαν τις απόψεις τους για ορισμένες πλευρές του κυβερνητικού έργου, αλλά κατέθεσαν και τις προτάσεις τους.
Την αναγκαιότητα ταχύτερης λήψης αποφάσεων διατύπωσε η Κατερίνα Περλεπέ προσθέτοντας ότι συνεχώς διαψευδόμαστε από τα μέτρα που παίρνουμε και αυτό εντείνει την ανασφάλεια. Η κ. Περλεπέ είπε επίσης ότι έχει ανατραπεί όλος ο οικογενειακός προϋπολογισμός και πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει τα «ράβε-ξήλωνε».
Ζούμε το μαρτύριο της «σταγόνας», πότε θα μπει «πάτος στο βαρέλι;» ήταν το ερώτημα που έθεσε η Μαρία Θεοχάρη.
Κανείς από μας δεν θα αναλάβει το ρίσκο να οδηγήσει την χώρα σε πτώχευση, αλλά πως...
 συμβαίνει κάθε φορά τα ερωτήματα να είναι πιο δραματικά και τα μέτρα σκληρότερα; αναρωτήθηκε ο Νίκος Σαλαγιάννης.
Ο βουλευτής Καρδίτσας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για το στήσιμο φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως και ότι η κυβέρνηση δεν έκανε αποκρατικοποιήσεις όταν έπρεπε ούτε και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων.
Διακομματική συμφωνία για δημιουργία σταθερής κυβερνητικής δομής από πλευράς αριθμού υπουργείων αλλά και καλύτερη συνεργασία της ΚΟ με τους υπουργούς, ζήτησε ο Χρήστος Μαγκούφης.
Δεν φροντίσαμε να κάνουμε την κοινωνία κοινωνό των στόχων μας, γι’ αυτό οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι οξυμένες, ανέφερε ο Ανδρέας Μακρυπίδης ο οποίος επίσης είπε ότι «μας αδικούν» διαπιστώσεις υπουργών ότι 1.000.000 υπάλληλοι ταλαιπωρούν 10.000.000 πολίτες.
Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να μην εισπράττει και πρόσθεσε ότι τα 2 δισεκατομμύρια της έκτακτης εισφοράς (μέσω ΔΕΗ) έπρεπε να έχουν εισπραχθεί από διαπιστωμένα φορολογικώς εισπρακτέα ποσά. Πρότεινε, πάντως, η έκτακτη εισφορά μέσω ΔΕΗ να «σπάσει» από τώρα σε δύο δόσεις.
Οι πολίτες δεν έχουν μπει στη λογική αυτού που πρέπει να γίνει, είπε η Κατερίνα Φαρμάκη, αναφέροντας στη συνέχεια ότι δεν έχει γίνει τίποτα επί δύο χρόνια για τη μείωση της φοροδιαφυγής στα ακίνητα και προσθέτοντας ότι σε όλη την ελληνική περιφέρεια ο αριθμός και το μέγεθος των ακινήτων είναι εξωπραγματικά.
Από την προετοιμασία για την καταβολή της 5ης δόσης και μετά ζούμε το μαρτύριο της «σταγόνας» και στον πόλεμο πρέπει να πηγαίνεις με «μπαρουτοκαπνισμένους», είπε ο Μιχάλης Τζελέπης προσθέτοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα στην λήψη μέτρων, τα οποία, επιπροσθέτως, είναι προτιμότερο να τα παίρνουμε εμείς αντί να μας τα επιβάλλουν, γιατί, διαφορετικά, δείχνουμε στην κοινωνία ότι ταλαντευόμαστε και αυτό αυξάνει την ανασφάλεια.
Ότι νομοσχέδιο ψηφίζουμε πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπλήρωσε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο απλός βουλευτής θέλει την στήριξη του προέδρου της κυβέρνησης και των πρωτοκλασσάτων στελεχών. «Στενοχωριέμαι όταν ακούω για προνόμια βουλευτών», είπε, προτείνοντας «να έχουμε τους μισθούς μας από την δουλειά μας και να κάνουμε πολιτικό έργο το απόγευμα».
Μπορεί η ΚΟ να κάνει κριτική, να σηκώνει φωνή απέναντι στους υπουργούς, αλλά είναι προσηλωμένη στο να στηρίξει τη χώρα να βγει από τα αδιέξοδα, κατέληξε ο κ. Τζελέπης.
Το έργο μας είναι τιτάνιο αλλά δεν έχουμε πετύχει ολοκληρωμένους στόχους και συνεχώς παίρνουμε νέα μέτρα είπε η Μαρία Μίχου, προτείνοντας αξιοποίηση των κληροδοτημάτων.
Το ακροατήριο μας δεν είναι εύκολο, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την άποψη ότι στα εισπρακτικά μέτρα είμαστε καλοί, αλλά στα δύσκολα, όπως κλειστά επαγγέλματα, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και αποκρατικοποιήσεις δεν είμαστε καλοί, είπε ο Πυθαγόρας Βαρδίκος.
Η απόφαση της 21ης Ιουλίου «άδειασε» την αντιπολιτευτική προπαγάνδα για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είπε ο Ηλίας Θεοδωρίδης, προσθέτοντας ότι ευτυχώς που η χώρα κατάφερε να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο ρύθμισης του χρέους. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ξεκινούσε από την αντιμετώπιση του εργατικού κόστους στην Ελλάδα, αυτό απαιτούσαν οι δανειστές και λεονταρισμοί από αριστερά και δεξιά δεν έχουν νόημα, είπε.
Ενώ ο λαός μας «κατεβάζει» σε εκλογικά ποσοστά, από την άλλη δεν θέλει εκλογές γιατί δεν υπάρχει καλύτερος διαχειριστής, συνέχισε ο κ. Θεοδωρίδης, ζητώντας επιπλέον εφαρμογή των κανόνων και τιμωρία για την αδυναμία εφαρμογής των στόχων που έχουν αποφασιστεί.
Τη δημιουργία κυβερνητικής «ομάδας κρούσης» για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και ειδική διαπραγμάτευση με την ΕΕ για τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου, ζήτησε η Αφροδίτη Παπαθανάση.
Βαθμιαία απώλεια της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, διαπίστωσε ο Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, καθώς, ενώ η κυβέρνηση πήρε επώδυνα μέτρα, την ίδια ώρα, όπως είπε, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και παραεμπόριο «καλά κρατούν».
Την ελπίδα της να «είναι η τελευταία φορά που μειώνονται οι μισθοί» εξέφρασε η Μαρία Κυριακοπούλου.
Μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ΠΑΣΟΚ, διαπίστωσε ο Δημήτρης Καρύδης, λέγοντας πως οι πολίτες έβαλαν πλάτη για τη σωτηρία της χώρας, αλλά, λαμβάνονται συνεχώς νέα μέτρα, η κοινωνική δικαιοσύνη γίνεται όλο και λιγότερο ορατή. Να αλλάξουμε το κράτος, αλλά στέλνουμε στο «πυρ το εξώτερον» εκείνους που κάποτε θεωρούσαμε ότι είναι πολύ κοντά μας, πρόσθεσε βουλευτής Πειραιά.
Περιμένω την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, περιμένω την υλοποίηση τεσσάρων αποκρατικοποιήσεων ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τα έκτακτα μέτρα μπορούν να γίνουν αποδεκτά υπό την προϋπόθεση ότι υλοποιούμε παράλληλα αυτά που ψηφίσαμε, είπε η Κατερίνα Μπατζελή, επισημαίνοντας ότι δίνουμε μηνύματα καθυστέρησης στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και δυσλειτουργίας ΚΟ και κυβέρνησης.
Η Συμφωνία της 25ης Μαρτίου ήταν «πατρόν» για την Ελλάδα, η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου ήταν «πατρόν» για την Ευρώπη και, αν ο Σλοβένος ή οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης δεν μπορεί να πείσει το Κοινοβούλιό του, αυτό δεν μπορεί να το φορτώνεται η Ελλάδα συμπλήρωσε.
Ο Απόστολος Κακλαμάνης
Ξεπερνώντας την αντίσταση και την υπονόμευση της «πέμπτης φάλαγγας» που διαθέτει μεραρχίες στα μετόπισθεν να δώσουμε στον κάθε πολίτη να συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο πόλεμος στον οποίο οδηγηθήκαμε, αν χαθεί θα σημάνει και εθνική καταστροφή, επισήμανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.
Σε αυτόν τον πόλεμο διακινδυνεύουμε και την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, μια ερειπωμένη οικονομία δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε την εδαφική της ακεραιότητα τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Κακλαμάνης άσκησε οξύτατη κριτική κατά ορισμένων ιδιωτικών ΜΜΕ κάνοντας λόγο για «αίσχος της ιδιωτικής τηλεόρασης όπως κατάντησε στα χέρια «έξι - επτά επιχειρηματιών», ορισμένους εκ των οποίων ανέφερε με ονόματα. Πρόσθεσε πως, ορισμένοι από αυτούς όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου προχώρησε στον ενιαίο φορέα της ΕΡΤ, ήθελαν όχι απλώς να κλείσει η ΕΤ2, αλλά και τη συχνότητα.
Επίσης ανέφερε ότι εκβίαζαν τον Ανδρέα Παπανδρέου για να τους δώσει άδειες, τις οποίες πήραν μετά «επί Μητσοτάκη» και έστησαν στον τοίχο τον πρώην πρωθυπουργό.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι αυτή την εποχή πρέπει να κάνεις προσπάθεια για να διακρίνει κανείς που είναι «δεξιά» και που «αριστερά». Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να βρει τρόπους προστασίας της συνοχής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν κάποιος είτε βρίσκεται ψηλά, είτε είναι νέος να δημιουργεί συμμαχίες και ομάδες.
«Πρόεδρε πρέπει να τίθεται υπόψη σου κάθε περίπτωση εισερχόμενου με τον τρόπο «είδα φως και μπήκα», διότι έτσι μετετράπη παλαιότερα η ΚΟ σε γραφείο ευρέσεως εργασίας» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο κ. Κακλαμάνης.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το 2007 τα συμφέροντα προπαγάνδιζαν τον «μεγάλο συνασπισμό» έτσι ώστε αν γινόταν να ψήφιζε ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου ότι συνέφερε αυτά τα συμφέροντας και μετά «θα τους ξεφορτώνονταν και τους δύο».
Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου κατόρθωσαν να διαμορφώσουν δημοκρατικά κόμματα «από πάνω μέχρι κάτω», ωστόσο πρόσθεσε ότι «από τους διαφόρους επίδοξους μέλλοντες αρχηγούς δεν φτούρησε κανείς».
Κάνοντας λόγο για «πανηγυρική έκφραση εμπιστοσύνης σήμερα της ΚΟ προς την κυβέρνηση», ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την πίστη του ότι η έκβαση των εκλογών θα είναι θετική για το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε όμως ότι «αν πέσουμε, θα πέσουμε όλοι, γιατί σε αυτές τις μάχες δεν γλιτώνει κανείς».
Την αδυναμία σύλληψης της φοροδιαφυγής, διαπίστωσε ο Δημήτρης Κουσελάς, την καθυστέρηση στην αφύπνιση της κυβέρνησης διαπίστωσε από την μεριά του ο Τάκης Ρήγας, ενώ ο Τάκης Αντωνακόπουλος πρότεινε οι υπουργοί να μιλάνε λιγότερο με επικοινωνιολόγους, γιατί κανείς δεν θα διασωθεί με επικοινωνιακά τρικ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια