ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ

Ολοκληρώνεται σήμερα η δίκη στη Χάγη
Συνεχίστηκε χτες η ακροαματική διαδικασία του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, όπου έχει προσφύγει η Γερμανία κατά της Ιταλίας, έπειτα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τα θύματα της ναζιστικής κατοχής, μεταξύ αυτών και τα θύματα της σφαγής του 1944 στο Δίστομο της Βοιωτίας. Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου δεν αναμένεται πριν τον ερχόμενο Νοέμβρη.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, γίνεται λόγος για τη σφαγή των 218 κατοίκων του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιούνη του 1944. Στη δικαστική αίθουσα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης οι νομικοί που εκπροσώπησαν την Ελλάδα ως παρατηρητές στη χτεσινή ακροαματική διαδικασία έκαναν ιστορική αναδρομή στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και ανάλυση του ρόλου του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια επισημάνθηκαν και υποστηρίχθηκαν οι ιταλικές θέσεις, σχετικά με την...
 ετεροδικία και για το ποιος είναι αρμόδιος να αποφασίζει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ζήτησαν τέλος να αναγνωρίσει το δικαστήριο την υποχρέωση της Γερμανίας για αποζημιώσεις, ανεξάρτητα αν κρίνει ότι υπάρχει το δικαίωμα της ετεροδικίας για το Βερολίνο.
Ριζοσπάστης

Σχόλια