Τα ελληνόπουλα κινδυνεύουν από τη μανία φαγητού και ίντερνετ


04-09-11
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Tα ανησυχητικά στοιχεία πρόσφατων μελετών οδηγούν τους επιστήμονες να εφιστούν την προσοχή των γονέων...καθώς τόσο το φαγητό όσο και το Ιντερνετ βλάπτουν σοβαρά την υγεία των Ελληνόπουλων, όταν μετατρέπονται σε μανία.


Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, η νέα νόσος των παιδιών - δηλαδή η εξάρτηση από το Διαδίκτυο - εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στον παιδικό πληθυσμό της χώρας ηλικίας 8-14 ετών.



Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία ύπουλη μάστιγα, καθώς τα πρώτα της σημάδια είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τους γονείς. Παρ' όλα αυτά, ο υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης με τον υπολογιστή, η παραμέληση των υποχρεώσεων και των άλλων ασχολιών, η πτώση των σχολικών επιδόσεων και η απομόνωση είναι μερικά από τα συνηθέστερα «συμπτώματα», που μαρτυρούν σημάδια εξάρτησης από το Διαδίκτυο.

Όπως τονίζει στα "Νέα" ο καθηγητής Χάρης Κατσαρδής, τα παιδιά που πάσχουν από την ασθένεια αυτή βρίσκονται σε μια εικονική πραγματικότητα και χάνουν την επαφή με τη ζωή. Τα περιστατικά κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας στους εφήβους κυρίως, όπου παρατηρείται και μεγαλύτερο ποσοστό εθισμού, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.



Έντονο προβληματισμό όμως προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα και η παχυσαρκία παιδιών και εφήβων. Τα αποτελέσματα πανελλήνιας μελέτης δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα Ελληνόπουλα στην ηλικία των επτά ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ξεκινώντας έτσι από νωρίς την άνιση μάχη με τη ζυγαριά και επιβαρύνοντας τον οργανισμό τους.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Χρυσάνθη Μπακούλα διευκρινίζει ωστόσο ότι τα δεδομένα αλλάζουν στην εφηβεία όπου μόνο ένα στα τέσσερα κορίτσια είναι παχύσαρκο ενώ στα αγόρια παραμένουν τα μισά.

Η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η καθιστική ζωή είναι το ανθυγιεινό «τρίπτυχο» που οδηγεί τα παιδιά και τους εφήβους να αντιμετωπίζουν πρόβλημα παραπανίσιων κιλών. Ενδεικτικά τα αποτελέσματα παλαιότερης έρευνας, σύμφωνα με την οποία μαθητές του Δημοτικού απάντησαν σε ποσοστό 40% πως το παιχνίδι στις παιδικές χαρές της γειτονιάς είναι «άγνωστες» δραστηριότητες γι' αυτά. Μάλιστα, 62% των Ελληνόπουλων προτιμούν τη... μοναξιά: δηλαδή, επιλέγουν να σερφάρουν στο Ιντερνετ ή να δουν τηλεόραση από το να είναι με φίλους τους.

Σημειώνεται ότι οι δύο σύγχρονοι κίνδυνοι για την υγεία των Ελληνόπουλων θα αποτελέσουν σημαντικό κεφάλαιο του 3ου Παιδιατρικού Παιδοπνευμονολογικού Συνεδρίου που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα (8-11 Σεπτεμβρίου) στα Ιωάννινα.


Πηγή: Μαλεσινα City

Σχόλια