Εκτεταμένη η προσβολή των βαμβακοκαλλιεργειών από το πράσινο σκουλήκι στη Βοιωτία»

02-09-11

















Η ΕΑΣ Λιβαδειάς καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς σε επαγρύπνηση. Ζητά την απόδοση των περσινών αποζημιώσεων και μέριμνα της Πολιτείας για τις φετινές καταστροφές.


Η προσβολή των βαμβακοκαλλιεργειών στη Βοιωτία από το πράσινο σκουλήκι, όπως διαπιστώνεται και από το Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, είναι εκτεταμένη. Σύμφωνα με αυτό παρατηρείται ανοδική τάση του αριθμού ακμαίων του πράσινου σκουληκιού 3ης γενιάς στις φερομονικές παγίδες.

Η εμφάνιση της 3ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού είναι η πιο καταστρεπτική γιατί αναπτύσσει πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς και συμπίπτει με την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των καρποφόρων οργάνων του φυτού ώστε να μην υπάρχει χρόνος για την ανπλήρωσή τους.


Συστήνεται στους καλλιεργητές να ελέγχουν ανά 2-3 ημέρες τις καλλιέργειές τους και τόταν διαπιστώνουν 5 ή περισσότερα σκουλήκια στα 100 φυτά (καλύπτοντας όλη την έκταση) να επεμβαίνουν με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πραγματοποίηση του ελέγχου αυτού, να απευθύνονται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στα κατά τόπους γραφεία Αγροτικής Οικονομίας (Λιβαδειάς, Ορχομενού, Αλιάρτου).

Η καταστροφή αναμένεται να πλήξει καίρια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το εισόδημα των βαμβακοκαλλιεργητών, τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις για την καταστροφή της παραγωγής του προηγούμενου έτους.

Η ΕΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ απεθύνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να μεριμνήσουν για την άμεση απόδοση της αποζημίωσης του παρελθόντος έτους στους βαμβακοκαλλιεργητές της Βοιωτίας που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι αλλά και να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την καταμέτρηση των ζημιών και την απόδοση των αντίστοιχων αποζημιώσεων, για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίσταση στην οποία προέχει η ανακούφιση των πληγέντων βαμβακοκαλλιεργητών και η ενίσχυση του ήδη μειωμένου από πέρσι οικογενειακού τους εισοδήματος.



Πηγή: lamiafm1.gr

Σχόλια