Τραγούδια και χοροί της ξενιτιάς από τον ΧΛΟ Λιβαδειάς


16-09-11

















Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Χορευτικού – Λαογραφικού Ομίλου Λιβαδειάς με τη συνεργασία του 2ου Λυκείου της πόλης που πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στο ανοιχτό θέατρο της Κρύας στο πλαίσιο των Τροφωνίων του δήμου Λεβαδέων.

«Τα δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς αποτελούν μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες κατηγορίες της νεοελληνικής λαϊκής ποίησης. Και αυτό γιατί είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική μια ιστορική και ανθρωπολογική τους προσέγγισε, όσον αφορά τις πραγματικές περιστάσεις της δημιουργίας τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΧΛΟ Κώστας Κουτσούμπας


Και πρόσθεσε: «Από την αρχαία εποχή η ξενιτιά αποτελεί κεντρικό φαινόμενο στην ζωή του έλληνα. Η απομάκρυνση του από την πατρική γη όχι μόνο δεν τον κάνει να ξεχάσει τον τόπο του αλλά αντίθετα γεννά μέσα του τη νοσταλγία, τον πόθο του γυρισμού και ο πόνος αυτός εκφράστηκε στο κύριο μέσο έκφρασης του λαϊκού πολιτισμού που είναι το τραγούδι».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χόρεψαν τα μέλη του ομίλου, υπό τους ήχους της ορχήστρας του Ηλία Πλαστήρα, ερμήνευσε ο Δημήτρης Σαλούστρος, απάγγειλαν οι μαθήτριες του 2ου Λυκείου Λιβαδειάς και οι κυρίες Ιωάννα Πανουργιά και Ελένη Ταμπουρατζή ενώ την επιμέλεια των κειμένων είχε ο Παναγιώτης Πλαστήρας.

Πηγή:  tabloid.gr

Σχόλια