Έναρξη της σχολικής χρονιάς με τεράστιες ελλείψεις κάθε είδους

12-09-11









Χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων πήγαν σήμερα στα σχολεία τους για τον Αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς. Από αύριο όμως που θα μπουν στις σχολικές αίθουσες θα έρθουν αντιμέτωποι με τη πρωτόγνωρη σκληρή πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν σχολεία με μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, έλλειψη βιβλίων και φυσικά τεράστια έλλειψη πόρων. Το τελευταίο διάστημα έχουμε εξοικειωθεί με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, και ειδικότερα της κας Διαμαντοπούλου, η οποία δεν είναι άλλη από μια στρατηγική υποβάθμισης και τελικά εξουδετέρωσης τόσο της Παιδείας μας σαν σύνολο, όσο και των ίδιων των μαθητών και φοιτητών.

Έχουμε κουραστεί εδώ και καιρό να ακούμε πως για την κατάσταση της χώρας μας φταίνε οι παλαιότεροι, οι μεγαλύτεροι. Ελπίζαμε όμως πως με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση θα έδινε ιδιαίτερο βάρος στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, προκειμένου αυτή να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη και να μπορέσει να φέρει μια νέα εποχή για την Ελλάδα. Εξάλλου, σε κάθε κράτος και σε κάθε κοινωνία, βασικός πυλώνας είναι η Παιδεία. Στην Παιδεία πρέπει να επενδύουμε, καθώς μέσω αυτής θα καλλιεργηθούν νέοι μορφωμένοι, ολοκληρωμένοι, με αξίες και ιδανικά, έτοιμοι να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Ωστόσο, είναι προφανές πως η κυβέρνηση αποφασίζει, στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών, να θυσιάσει και την εκπαίδευση των νέων. Για τον λόγο αυτό, βλέπουμε πως δεν υπάρχει καμιά απολύτως μέριμνα για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, συγχωνεύονται σχολικές μονάδες, δημιουργούνται υπεράριθμες τάξεις, και μειώνονται τα κονδύλια Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη στην ιστορία της μεταπολίτευσης, που οι μαθητές θα ξεκινήσουν μαθήματα χωρίς βιβλία! Μέχρι τώρα έχει αποσταλεί στα σχολεία ένας πολύ μικρός αριθμός των βιβλίων, ενώ ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων ανακοίνωσε λίγες μέρες πριν ότι στον Νομό μας έχει φτάσει μόλις το 20% των σχολικών εγχειριδίων!

Το Υπουργείο, έτσι, αποφάσισε πως οι ανάγκες των μαθητών μπορούν να καλυφθούν με διδακτικά dvd και φωτοτυπίες τις οποίες θα αναλάβουν να εκτυπώσουν ακόμα και οι ίδιες οι οικογένειες των μαθητών, έχοντας έτσι ακόμα μία οικονομική επιβάρυνση. Καλά θα κάνει λοιπόν η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι τα dvd και οι ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς καθόλου περαιτέρω υποδομές, δε φέρνουν το “Νέο Ψηφιακό Σχολείο”, αντίθετα το γυρίζουν πολλά, πολλά χρόνια πίσω.

Ως ΟΝΝΕΔ Θήβας τασσόμαστε στο πλευρό των μαθητών και στηλιτεύουμε την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της Παιδείας. Η συγγνώμη της κας Υπουργού, αλλά και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Υπουργείου και ΟΕΔΒ, αποτελούν επικοινωνιακές υπεκφυγές και δεν πρόκειται να δώσουν τη λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Ευελπιστούμε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα, όχι όμως για να σωθεί η αξιοπρέπεια του ΠΑΣΟΚ και της κας Διαμαντοπούλου, αλλά για να σωθεί ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια της Παιδείας και των μαθητών μας.


Με εκτίμηση,

Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Θήβας


Πηγή:  thivanews.blogspot.com

Σχόλια