Στη μελετητική εταιρεία ΠΛΕΙΑΣ Ε.Π.Ε. ανατέθηκε από το ΔΙΑΖΩΜΑ η μελέτη του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού

18-10-11

















ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011 σταγραφεία του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, το Διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου αποφάσισε :


1. την ανάθεση της εκπόνησης της μελέτης του έργου του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού Βοιωτίας (αρχαίο θέατρο, θολωτός τάφος Μινύου, ναός Παναγίας Σκριπούς) στη μελετητική εταιρεία ΠΛΕΙΑΣ Ε.Π.Ε.



Η μελέτη περιλαμβάνει:•τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαίου Θεάτρου και του Θολωτού Τάφου,

•τη νέα περίφραξη και το φυλάκιο της εισόδου του φυλασσόμενου αρχαιολογικού χώρου.

•τη διαμόρφωση όλου του περιβάλλοντος χώρου του ναού της Παναγίας της Σκριπούς.



•την ανάπλαση των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων της πόλης (δρόμοι και πλατείες) που γειτνιάζουν με τα μνημεία, με στόχο την επίτευξη της ενοποίησης των επιμέρους αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Στο αντικείμενο αυτό περιλαμβάνεται και η πεζοδρόμηση της οδού Μινύου, η οποία παρεμβάλλεται μεταξύ των μνημείων και εμποδίζει την ενοποίηση του περιβάλλοντος χώρου τους, καθώς και την ολοκλήρωση της ανασκαφής για την ανάδειξη του σκηνικού οικοδομήματος του Θεάτρου.



•τον εντοπισμό πολεοδομικών και τεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση της μελέτης και για τα οποία θα πρέπει να συνταχθούν ειδικές μελέτες. (π.χ. αλλαγή της χάραξης της οδού Ακροπόλεως για ενοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του Θεάτρου και του αντίστοιχου της εκκλησίας, καθώς και λοιπές, τοπικής σημασίας, μικρές παρεμβάσεις στους πέριξ δρόμους, κυκλοφοριακές διευθετήσεις κ.λ.π.).


•προτάσεις σχετικά με τις φυτεύσεις, το γενικό φωτισμό και τη σήμανση όλου του χώρου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τις απαιτούμενες συμπληρωματικές ειδικές μελέτες.


Ο συνολικός χρόνος εκπόνησης της μελέτης θα είναι δώδεκα (12) μήνες. Και η συνολική αμοιβή του μελετητή για την όλη εκπόνηση της μελέτης ορίζεται στο ποσόν των 65.000,00 ευρώ, πλέον φόρου προστιθέμενης αξίας 14.950,00 Ευρώ.


2. την ανάθεση της εκπόνησης της μελέτης του έργου «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας στον αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Θέμη Μπιλή.


Η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας περιλαμβάνει:


•σχέδια, φωτογραφίες και κείμενα, καθώς και μελέτη αποκατάστασης για τα σημερινά ορατά ερείπια των συνθετικών ενοτήτων που απαρτίζουν το θέατρο: την περιοχή του κοίλου του θεάτρου, της ορχήστρας και όποιες πρωιμότερες ή μεταγενέστερες κατασκευές υπάρχουν σε αυτό καθώς και το σκηνικό οικοδόμημα.


•Στη μελέτη θα περιληφθούν και τα ορατά ευρήματα ενός στοϊκού κτηρίου των αυτοκρατορικών χρόνων που εντοπίστηκαν από την τοπική εφορεία στη νότια πάροδο και ό, τι προκύψει από μικρής κλίμακας τοπικής φύσεως ανασκαφικές τομές των πρόδρομων εργασιών


•Η έρευνα θα επεκταθεί στα μουσεία Θήβας και Χαιρώνειας, όπου σε συνεργασία με το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό της εφορείας, θα αναζητηθούν αρχιτεκτονικά μέλη του θεάτρου που μπορεί να έχουν μετακινηθεί την περίοδο της παλαιάς ανασκαφής.

•Η μελέτη περιλαμβάνει επίσης και την τεκμηρίωση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών που βρίσκονται μέσα και έξω από τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο χρόνος για την εκπόνηση της μελέτης είναι 7 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και την ολοκλήρωση κάποιων απαραίτητων εργασιών που θα διενεργήσει η αρμόδια Εφορείας Αρχαιοτήτων. Η συνολική αμοιβή του μελετητή για την όλη εκπόνηση της μελέτης ορίζεται στο ποσόν των 35.000 € πλέον φόρου προστιθέμενης αξίας 8.050 €.


Και οι δύο μελέτες παρουσιάστηκαν από τους μελετητές κ.κ. Δημήτρη Διαμαντόπουλο, εκπρόσωπο της ΠΛΕΙΑΣ Ε.Π.Ε. και Θέμη Μπιλή στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, καθώς και στον Δήμαρχο του Ορχομενού Βοιωτίας κ. Κων/νο Ξηρόγιαννη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιώργο Ζυγούρη. Παρούσες επίσης ήσαν η κα Παρή Καλαμαρά, Προϊσταμένη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η κα Όλγα Κυριαζή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.


Πηγή:orchomenos-press.blogspot.com

Σχόλια