Μέτρα για να βοηθήσουν το λαό εξετάζει η Εκκλησία

04-10-11

















Στην οικονομική κρίση και στους τρόπους με τους οποίους, όπως είπαν βοηθά η Εκκλησία, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι αναξιοπαθούντες, αναφέρθηκαν και πολλοί μητροπολίτες, σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.


Μέτρα για βοήθεια του λαού, συζήτησαν σήμερα οι Ιεράρχες στην ετήσια συνεδρίασή της Ιεράς Συνόδου. Το έναυσμα έδωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος στην πολυσέλιδη εισήγησή του αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση αλλά και στα οικονομικά της Εκκλησίας.



Ο Περιστερίου Χρυσόστομος τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι κληρικοί συμμετέχουν στο κίνημα του λαού, καθώς στην Ελλάδα «δυστυχώς είμαστε κομπιναδόροι» και πρόσθεσε: «Άλλωστε πληρώνουν συνήθως όσοι δεν έχουν και δεν πληρώνουν όσοι έχουν. Η Εκκλησία όμως δεν έχει χρήματα, είναι μύθος αυτά που λέγονται για την εκκλησιαστική περιουσία».



Ο Νικόλαος είπε χαρακτηριστικά ότι και οι κληρικοί αγωνίζονται κάθε ημέρα και δίνουν βοήθεια όπου και όπως μπορούν. Ερωτώμενος για τη φράση «ούκ αν λάβοις παρά του μή έχοντος» του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου, σε εγκύκλιό του για τα τελευταία οικονομικά μέτρα, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος σημείωσε: «η Εκκλησία είναι πιο ήπια, όμως ας ακούγονται και πιο δυνατές φωνές. Ο λόγος της Εκκλησίας πάντως είναι παρηγορητικός»..



Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν άδικα και η επικίνδυνα, ωστόσο, είπε, η Εκκλησία βοηθά πάντοτε και τώρα ακόμη περισσότερο. Άλλωστε -τόνισε- και ο δικός μας μισθός μειώθηκε δυο φορές, ενώ δώσαμε και την εισφορά. «Η Εκκλησία τα φέρνει βόλτα δύσκολα, αφού έχει πρόβλημα ακόμη και στην πληρωμή των υπαλλήλων της Ιεράς Συνόδου. Ο λαός πρέπει να διεκδικεί ότι μπορεί, αλλά μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας» πρόσθεσε.



Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ανέφερε ότι έρχονται γονείς και μας ζητάνε ακόμη και γάλα για τα παιδιά τους, ενώ ο Γλυφάδας Παύλος είπε ότι ζητάνε συνήθως και τους πληρώνουμε το ενοίκια και το ηλεκτρικό ρεύμα.



Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος αναφέρθηκε στην εισήγηση του αρχιεπισκόπου, η οποία -όπως είπε- άγγιξε πολλούς ιεράρχες, οι οποίοι μίλησαν στη συνέχεια για τα δεινά του λαού και τους τρόπους βοήθειας της Εκκλησίας, και σημείωσε ότι η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα θα συνεχίσει και στην αυριανή συνεδρίαση. Τόνισε ότι η Εκκλησία θέλει να αποδεσμευτούν τα ακίνητά της που είναι δεσμευμένα, για να τα αξιοποιήσει προς όφελος του λαού. Μάλιστα, ανάφερε, πως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα γίνει συνάντηση των αρμοδίων μικτών επιτροπών για την αξιοποίηση των δεσμευμένων ακινήτων.



Η Εκκλησία, τόνισε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου είναι διατεθειμένη να δώσει τα πάντα στο λαό, ενώ υπογράμμισε ότι πληρώνει κανονικά τους φόρους της. Επίσης συζητήθηκε μέσα στην Ιεραρχία το θέμα της παρουσίας των ιεραρχών σε πανηγύρια και εορτές άλλων ιεραρχών και επισημάνθηκε -όπως είπε ο κ. Ιερόθεος- ότι όλα πρέπει να γίνονται με σεμνότητα και να μην παρίστανται δεκάδες μητροπολίτες σε κάθε πανηγύρι και γιορτή.

Πηγή: newsit.gr




Σχόλια