Εμποροπανήγυρη και αιολικά μονοπώλησαν στο Δ.Σ. Λιβαδειάς

14-10-11

















Τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα κυριάρχησαν για ακόμα μια φορά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς καθιστώντας την μαραθώνια.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα της εμποροπανήγυρης και του αιολικού πάρκου στη θέση Λούτσα τον Ελικώνα.

Έτσι λοιπόν και ενώ στα τέλη Οκτωβρίου είναι η προγραμμτισμένη διεξαγωγή του παζαριού σε νέα θέση έξω από την πόλη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την δημοτική αρχή τόσο για καθυστέρηση όσο και για την διαδικασία που ακολουθεί.


Επίσης ο Παναγιώτης Ψυχογιός κατήγγειλε σε σχέση με την περιοχή κοντά στο ΚΤΕΛ που έχει επιλεγεί ότι «σε γη υψηλής παραγωγικότητας κάνουν μπαζώματα, ρίχνουν μπετά, θα κάνουν περίφραξη τα οποία χρειάζονται άδεια τουλάχιστον μικρών εργασιών».

Η Γιώτα Πούλου σημείωσε σχετικά: «Αυτά όλα δεν είναι νοικοκυρεμένα πράγματα. Αυτά όλα δεν είναι έργα και διοίκηση με διαφάνεια. Και δεν μπορώ να καταλάβω, έξι αντιδήμαρχοι τέσσερεις ειδικοί συνεργάτες, γενικός γραμματέας και δήμαρχος με τι ασχολούνται. Διότι σε κάθε συνεδρίαση έρχονται ή προ ημερήσιας διάταξης πολύ σοβαρά θέματα ή χωρίς εισηγήσεις ή στο και πέντε. Και βεβαίως κατηγορούμαστε ότι αν αρνηθούμε να συζητηθεί το θέμα δεν θα γίνει εμποροπανήγυρη. Δηλαδή κουβαλάμε εμείς και το βάρος του να μην οργανωθεί τελικά. Όμως ούτε φορείς είναι εδώ ούτε οι κάτοικοι που έχουν ενστάσεις και έτσι η δημευτική αρχή μόνη της αποφασίζει και διατάζει»,

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής τόνισε πως ότι δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα η υλοποίηση του αιτήματος φορέων και πολιτών δηλαδή η απομάκρυνση του παζαριού από την πόλη έγινε τώρα.

«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα που αποφασίζουμε την διενέργεια της εμποροπανήγυρης και παίρνουμε και την κανονιστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχουμε συμπολίτες να διαμαρτύρονται», είπε ο κ. Παπαγγελής και πρόσθεσε: «Θέλω να κάνω μια αναδρομή στο τι γινόταν σε τέτοιες εποχές και κάθε φορά που η εμποροπανήγυρη σαν περιφερόμενος θίασος κάθε χρόνο άλλαζε θέση διότι υπήρχαν τρομακτικές αντιδράσεις και πιέσεις από τους περίοικους. Έτσι πήραμε μια απόφαση προχωράμε και θέλουμε να κριθούμε εκ του αποτελέσματος».

Επίσης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εμποροπανήγυρη αλλά και για σειρά άλλων δράσεων και εκδηλώσεων.

Όσον αφορά στο αιολικό πάρκο στη θέση Λούτσα στον Ελικώνα που τελικά η λήψη απόφασης αναβλήθηκε μπήκε και πάλι προς συζήτηση μετά από συγκέντρωση υπογραφών κατοίκων της περιοχής που υποστηρίζουν ότι σε σχέση με την προηγούμενη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου άλλαξαν στη συνέχεια οι περιβαλλοντικοί όροι.

«Η περιφέρεια έκανε ένα ολίσθημα. Ήταν σαφές ότι επρόκειτο για πολιτική απόφαση αυτή της έγκρισης των ανεμογεννητριών και έπρεπε ο δήμος να αντιδράσει. Σε αυτές τις επιβεβλημένες από πάνω αποφάσεις εμείς πρέπει να ξεσηκωνόμαστε», τόνισε ο Παναγιώτης Ψυχογιός.

«Ο δήμαρχος ζήτησε την αναβολή του θέματος για να συλλέξουν νέα στοιχεία. Θεωρούμε ότι ήταν ένας διαδικαστικός τρόπος για να μη ψηφιστεί σήμερα η άρνηση της τοποθέτησης δηλαδή να μη βγει αρνητική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί έβλεπε προφανώς ότι και άλλοι σύμβουλοι θα ήθελαν να τοποθετηθούν αρνητικά» δήλωσε μεταξύ άλλων η Γιώτα Πούλου.

Ο Νώντας Κοτσικώνας επεσήμανε: «Φάνηκε ότι διαμορφώνεται μια άποψη στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά της προηγούμενης απόφασης στην κατεύθυνση ανάκλησής της. Υπήρξε όμως τελευταία στιγμή παρέμβαση του δημάρχου παρελκυστική και απαράδεκτη κατά τη γνώμη μας με στόχο να αναβληθεί η ψηφοφορία επί του θέματος και γι΄ αυτό εμείς καταγγείλαμε την τακτική, την πρακτική και αποχωρήσαμε από την συνεδρίαση όταν η πλειοψηφία του Δ.Σ. ακολούθησε την πρόταση αυτή του δημάρχου».

Ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής απαντώντας στα καταλόγισε η αντιπολίτευση δήλωσε σχετικά: «Εισήχθη το θέμα προς συζήτηση από τους συμπολίτες μας χωρίς να υπάρχουν στοιχεία τα οποία συνηγορούν στο ότι αλλάζουν οι περιβαλλοντικοί όροι. Η νέα χάραξη της οδοποιίας αν και εφόσον αποτελεί θέμα αλλαγής των περιβαλλοντικών όρων θα κριθεί πού σύντομα σε αλληλογραφία που θα έχουμε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οπότε σε αυτή την περίπτωση αν υπάρχει τέτοιο θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει την δυνατότητα να τοποθετηθεί και να πάρει τις σωστές αποφάσεις κατά συνείδηση».

Τέλος ο Νώντας Κοτσικώνας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει με τις μετακινήσεις των μαθητών στα σχολεία τόσο από τα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη της Λιβαδειάς όπου «η κατάσταση –όπως είπε- είναι απαράδεκτη και οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη τους επειδή η πολιτεία και ο δήμος δεν κάνουν το αυτονόητο να εξασφαλιστεί δηλαδή η δωρεάν μεταφορά των μαθητών».

ΝΑ σημειωθεί ότι δεδομένου πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ισχύουν οι υφιστάμενες συμβάσεις το πρόβλημα προέκυψε όταν το ΚΤΕΛ Λιβαδειάς δεν θέλησε να συνεχίσει την σύμβαση που είχε με τη ΝΑΒ.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελής τόνισε: «Έχουμε λύση, είναι η λύση που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ. Δηλαδή σε περίπτωση που δεν γίνονται δρομολόγια του ΚΤΕΛ τότε ο κάθε μαθητής θα πάρει το επίδομα που του αναλογεί και είναι σχετικό με την χιλιομετρική απόσταση. Δεν μπορούμε να διοικούμε χωρίς να εφαρμόζουμε τις σχετικές νομοθεσίες».

Πηγή:tabloid.gr

Σχόλια