«Υπάρχουν όρια στο τι θεωρείται εθελοντική συμμετοχή»

24-10-11

















Νταλάρα: Συνεχίζεται η διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για το ελληνικό χρέος


Σαφή προειδοποίηση ότι μεγάλο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσει σε μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ήτοι σε χρεοκοπία, απηύθυνε πριν λίγο ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Charles Dallara.


Απαντώντας σε ερωτήσεις του 24h.gr αναφορικά με την πρόοδο των συζητήσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες για την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων ο κ. Dallara τόνισε πως συνεχίζεται η διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ελληνική οικονομίας που θα οδηγεί εκ νέου σε ανάπτυξη και σε επενδύσεις, διατηρώντας τη θεμελιώδη ουσία μιας «συνεργατικής προσέγγισης».




Πάντως ο κ. Dallara είπε πως η διαδικασία αυτή έχει και συγκεκριμένους περιορισμούς. «Υπάρχουν όρια στο τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών για τους συμμετέχοντες στην αγορά.



Οποιαδήποτε προσέγγιση που δεν βασίζεται σε συζητήσεις συνεργασίας και περιλαμβάνει μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, θα απομονώσει την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για πολλά χρόνια και θα επιβάλει σκληρές επιβαρύνσεις για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ήδη κάνει πολλά για να στηρίξουν την Ελλάδα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου.



Ο ίδιος υπογράμμισε πως μια μη εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα ήταν επίσης πιθανό να έχει σοβαρές αλυσιδωτές επιπτώσεις, που θα κόστιζαν ακριβά στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία όσον αφορά στην απασχόληση και στην ανάπτυξη.



«Παραμένουμε σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές και τις ελληνικές τράπεζες. Συνεχίζουμε να δεσμευόμαστε για την αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων, οι οποίες θα είναι θετικές όχι μόνο για τους επενδυτές, αλλά και για την Ελλάδα», επεσήμανε ο Dallara.

Πηγή:thivanews.blogspot.com

Σχόλια