Aφιέρωμα στον κορυφαίο τζαζίστα Ρέι Τσαρλς

16-10-11

















"Γεννήθηκα με τη μουσική μέσα μου. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω..." συνήθιζε να λέει ο κορυφαίος τζατίστας Ρέι Τσαλς, προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση για την τρομερή σύνδεσή του με την Τζαζ.


'Ενα μεγάλο αφιέρωμα στο θρυλικό τυφλό μουσικό, που έφυγε από τη ζωή το 2004, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι ........



λάτρεις των τραγουδιών του στις 17 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιήσει η Ορχήστρα Τζαζ Concertgebouw του Άμστερνταμ, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα φέρνοντας τις εμπνευσμένες διασκευές των μεγαλυτέρων επιτυχιών του Ρέι Τσαρλς, έτσι όπως τις ερμηνεύει η ντίβα της τζαζ Μαντλίν Μπελ.



Η μουσική ήταν πάντοτε το πιο δυνατό ταλέντο του Ρέι Τσαρλς. Είτε ήταν R&B είτε τζαζ, είτε roc n' roll, είτε γκόσπελ είτε κάντρι, από τη στιγμή που καθόταν στο πιάνο η μουσική ξεπηδούσε αβίαστα από μέσα του.


Ένα αστέρι στην περίφημη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ, μια πλατεία με το όνομά του και το χάλκινο άγαλμά του.



17 βραβεία Γκράμι, το βραβείο Γκράμι για τη συνολική προσφορά του στη μουσική, οκτώ τιμητικοί διδακτορικοί τίτλοι, διακρίσεις από αρχηγούς κρατών, προέδρους και μέλη βασιλικών οικογενειών, νούμερο 2 στη λίστα του περιοδικού "Rolling Stone" με τους μεγαλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών (Νοέμβριος 2008) και βέβαια δεν υπάρχει βραβείο ή τιμητική διάκριση που ο Ρέι Τσαρλς δεν κατάφερε να αποσπάσει.



Πέθανε στις 10 Ιουνίου 2004 σε ηλικία 73 ετών, δύο μήνες πριν από την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ το οποίο πούλησε περισσότερα από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και κέρδισε 8 βραβεία Γκράμι (συμπεριλαμβανομένων και των βραβείων για το Άλμπουμ της Χρονιάς και το Δίσκο της Χρονιάς).


Δεν ήταν παρά τέσσερις μήνες πριν από την κυκλοφορία της ταινίας "Ray".



17/10 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης"



Τηλεφ: 210 72 82 333

Δέσποινα Σαββοπούλου


Πηγή:to-kounavi.blogspot.com


Σχόλια