ELPEDISON: Εγκαινιάστηκε η 2η μονάδα παραγωγής ενέργειας στη Βοιωτία

03-10-11
















Τη δεύτερη μονάδα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος εγκαινίασε στην Θίσβη Βοιωτίας η εταιρία Elpedison, και έτσι γίνεται η πρώτη ιδιωτική εταιρία στη χώρα μας στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Η εν λόγω μονάδα είναι ισχύος 420MW, απασχολεί 76 άτομα προσωπικό και στα δύο χρόνια κατασκευής της εργάστηκαν συνολικά 700 άτομα.


Η Εlpedison γεννήθηκε το 2008 από τη σύμπραξη των εταιριών Edison, ΕΛΠΕ και ΕΛΑΚΤΩΡ.




Την τελετή εγκαινίων πραγματοποίησε ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι η συμβολή της επένδυσης σε μία δύσκολη και κρίσιμη εποχή για τη χώρα.



Ο πρόεδρος της ΕΛΑΚΤΩΡ κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης στην διάρκεια των εγκαινίων μίλησε για τις δυσκολίες υλοποίησης της επένδυσης ύψους 275 εκατ. ευρώ και όπως είπε χαρακτηριστικά «η διαδικασία αδειοδότησης ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2002, η άδεια εγκατάστασης εκδόθηκε το 2007, η οικοδομική άδεια το 2008».



Εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε η κατασκευή του έργου και η άδεια λειτουργίας της μονάδας εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2010.



Χρειάστηκαν έξι χρόνια για να αδειοδοδοτηθεί η μονάδα και κατασκευάστηκε σε μόλις δύο χρόνια. Χρειάστηκαν, συνέχισε, έξι υπουργικές αποφάσεις, έξι απλές υπουργικές αποφάσεις, 20 υπουργικές υπογραφές, 50 διαδικασίες, και 250 υπογραφές φορέων.



«Μετά από αυτά η κατασκευή του έργου ήταν ένας απλός και ευχάριστος περίπατος», είπε.



Ο πρόεδρος του ομίλου των ΕΛΠΕ κ. Τ. Γιαννίτσης, αναφέρθηκε στην κρίση που προκαλεί πιέσεις για αύξηση των τιμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τόνισε την ανάγκη της πρόσβασης των ιδιωτών στα κοιτάσματα λιγνίτη και σε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εdison κ. Ρ.Ποτί εξέφρασε την εμπιστοσύνη που δείχνει η Edison στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική αγορά και έθεσε ως προϋπόθεση για την συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρίας στην άρση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στον ανταγωνισμό σε σχέση με τη ΔΕΗ.



Αναφέρθηκε δε, στο ιστορικό της συνεργασίας με την ΕΛΑΚΤΩΡ και τον όμιλο ΕΛΠΕ, λέγοντας ότι μαζί με την μονάδα παραγωγής ρεύματος στη Θεσσαλονίκη, (420mw), η Elpedison αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος 840mw.



Ο ίδιος μίλησε και για την Elpedison Trad ing, την εταιρία εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία απαριθμεί 2.000 πελάτες με σκοπό να διπλασιαστούν μέχρι το τέλος του χρόνου.



Πουλά 143 γιγαβατόρες και θα ανέλθουν αυτές σε 165.



Ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison κ.Α.Τζούρος μίλησε για την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η μονάδα παραγωγής ρεύματος που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των εκπομπών του CO2 καθώς και για την εταιρική κοινωνική ευθύνη της Elpedison, που παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας στους κατοίκους της Θίσβης.



Χρήστος Κολώνας


Πηγή:imerisia.gr


Σχόλια