Guardian: Συμφώνησαν σε διεύρυνση του EFSF Γαλλία και Γερμανία

18-10-11















Το Ταμείο αυξάνεται στα 2 τρισ. ευρώ


Την αύξηση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης EFSF αποφάσισαν η Γαλλία και Γερμανία.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian» που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας κατέληξαν σε συμφωνία για τη διεύρυνση του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ.



Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «η συμφωνία γίνεται στο πλαίσιο του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά και για να καθησυχάσει τις αγορές που βρίσκονται υπό συνθήκες έντονης αβεβαιότητας».


Η συμφωνία στοχεύει να ενισχυθεί σημαντικά ο μηχανισμός, ώστε να λειτουργεί ως εγγυητής παρακάμπτοντας, όπως σημειώνει η εφημερίδα, τις αντιδράσεις της ΕΚΤ, καθώς και να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να επιτυγχάνουν το όριο της κεφαλαιακής επάρκειας 9%, που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών EBA).


Επίσης, τονίζει πως τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τα πιστωτικά ιδρύματα θα φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ και όχι τα 200 δισ. ευρώ, όπως είχε ζητήσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι αξιωματούχοι. Ακόμα η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα κυμανθεί από 30 έως 50 %, που σημαίνει πως πέρασε η γραμμή της Γαλλίας.


Πηγή:24h.gr

Σχόλια