Η Κύπρος έχει “περισσότερο πετρέλαιο” από το Ισραήλ

30-11-11


















Τα κοιτάσματα πετρελαίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου είναι μεγαλύτερα από του Ισραήλ, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χιούστον... ειδικό σε θέματα Φυσικού Αερίου, Μιχάλη Οικονομίδη.

Μιλώντας στην κυπριακή τηλεόραση και αναφερόμενος σε πρόσφατες μελέτες που έχουν γίνει, ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι “στο υπέδαφος της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου που υπολογίζονται στα 3,7 δισ. βαρέλια, τα οποία μπορούν να αποφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια”.


Παράλληλα, ο κ. Οικονομίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ύπαρξη και μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο υπογράμμισε πως το πετρέλαιο είναι πιο σημαντικό σε πρώτο στάδιο, γιατί είναι πιο εύκολο να τύχει εκμετάλλευσης. Εισηγήθηκε, παράλληλα, την δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Πετρελαίου, η οποία, υπεράνω συμφερόντων, θα διαχειρίζεται τα θέματα ενέργειας.


Τέλος, ο καθηγητής υπογράμμισε πως “αν η Κύπρος χειριστεί με σωστό τρόπο τα κοιτάσματα της, τότε θα φτάσει σε σημείο να έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη”.


Πηγή:topeiraxtiri.blogspot.com

Σχόλια