Το πετρέλαιο θα σώσει την ανεξάρτητη Σκωτία;...

13-01-12
















Η ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκωτίας έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Ήδη τα μέλη της ημιαυτόνομης κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Ένα θέμα που τίθεται είναι η οικονομική ενίσχυση, οι πηγές, του κράτους. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι στην περίπτωση που ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωττία, πρέπιει να...


αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρώπη. Επιπλέον, το γεγονός αυτό θα επηρεάσει σημαντικά και τη λίρα. Άλλοι θέτουν το ερώτημα αν η Σκωτία ως ανεξάρτητο κράτος θα είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει και κατ' επέκταση να σώσει μια τράπεζα όπως ην βασιλική τράπεζα της Σκωτίας. Σε αυτό οι Σκωτσέζοι απαντούν πως η λύση είναι το πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα. Εξάλλου, η τα κέρδη το 2011 έφθασαν τα 7.5 δισ., το ψηλότερο τα τελευταία 30 χρόνια. Παρ' όλα αυτά, ο αρμόδιος για τα θέματα της Σκωτίας υπουργός Μάικλ Μουρ δήλωσε ότι η Σκωτία δεν έχει ξεπληρώσει ακόμα τηα χρέη της και ότι το πετρελαίο στη Βόρεια Θάλασσα δεν είναι ασφαλής.Πρόσθεσε πως η Αγγλία, η Ουαλία και η Σκωτία και η βόρεια Ιρλανδία είναι πιο δυνατές όταν είναι ενωμένες.

Από την άλλη, ο πρώτος υπουργός (πρωθυπουργός) της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ δήλωσε πως οι Σκωτσέζοι θα είναι πολύ πιο φιλκοί όταν αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους .

Ο Ντέιβιντ Κάμερον πάντως θέλει μία απόφαση άμεσα, ενώ ο Σάλμοντ υποστηρίζει πως το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει το 2014.

Πηγή:press-gr.blogspot.com

Σχόλια