Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στη συνάντηση Παπαδήμου-Σαμαρά

10-01-12


















Εφ όλης της ύλης η συζήτηση με αιχμή τις νέες απαιτήσεις των δανειστών


Καθοριστικής σημασίας ήταν η εφ όλης της ύλης συζήτηση που είχαν χθες οι κ.Παπαδήμος και Σαμαράς.



Παρά την τυπική ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά η ΝΔ και την λιτή ενημέρωση που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου στην συνάντηση έγινε λεπτομερής και αναλυτική προσέγγιση όλων των ανοιχτών θεμάτων, από το PSI και τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα μέχρι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που πρέπει να ολοκληρωθούν από την παρούσα κυβέρνηση.



Ο Λ.Παπαδήμος ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ για την πορεία του PSI τονίζοντας -σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει το 24h,gr - ότι η E.E. διαμήνυσε ότι θα στηρίξει απόλυτα το εγχείρημα αλλά απαιτεί «άμεσα γενναίες αποφάσεις και καθοριστικά μέτρα».



Σαφώς τέθηκε επί τάπητος το αίτημα της τρόικα για μείωση του μισθολογικού κόστους και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες για μια ακόμα φορά οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν αλλά θα εξαντλήσουν τα περιθώρια για την εξεύρεση της λιγότερο επώδυνης λύσης και σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους.



Η ΝΔ πάντως επιμένει ότι οι μισθοί και οι συντάξεις περιλαμβανομένων και των επικουρικών δεν είναι το πρόβλημα ,ότι η περικοπή τους δεν έχει κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος αντίθετα θα εντείνει την ύφεση και θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στα ταμεία από αυτό που προσπαθεί να λύσει.



Ειδικά για τους μισθούς στον δημόσιο τομέα η ΝΔ σημειώνει ότι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν οφείλεται στο μισθολογικό κόστος αλλά στο λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος το οποίο στην Ελλάδα είναι δυσβάστακτο. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου του Α.Σαμαρά σημειώνουν -δίνοντας εμμέσως και το πλαίσιο που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό- ότι το μη μισθολογικό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων είναι αυτό που απαιτεί άμεσες διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που αφορούν την φορολογία , το κόστος από την γραφειοκρατία κ.α.



Στην χθεσινή συνάντηση Σαμαρά-Παπαδήμου μπορεί να μην ετέθη και πάλι ευθέως θέμα ημερομηνίας εκλογών ,όμως οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι ,καλώς εχόντων των πραγμάτων το πλέγμα ενεργειών που απαιτείται για την εκκίνηση του PSI , η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και η δρομολόγηση της εκταμίευσης της δόσης των 90δις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου .Και οι δύο πλευρές πάντως ήταν χθες ιδιαίτερα φειδωλές στην πληροφόρηση περί του τι ακριβώς συζητήθηκε και προς ποια κατεύθυνση.



Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η ΝΔ μιλούσαν για καλό κλίμα και εποικοδομητική συζήτηση αλλά πέραν τούτου η πληροφόρηση ήταν στοιχειώδης.



Όπως όλα δείχνουν οι κ.Σαμαράς και Παπαδήμος αν σε κάτι σίγουρα συμφώνησαν στην χθεσινή τους συνάντηση είναι ότι θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και σε κάθε θέμα θα εξαντλούνται τα περιθώρια συζητήσεων για την εξεύρεση «ρεαλιστικών λύσεων κοινής αποδοχής».




Πηγή:newsbeast.gr

Σχόλια