Καμπανάκι από τον Παπαδήμο

06-01-12



















Αυστηρός και με δραματικό τόνο εμφανίστηκε ο Λουκάς Παπαδήμος στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το νέο έτος και έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί το κυβερνητικό έργο.



Ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του παραδέχθηκε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες αποτελούν εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα για την πορεία της χώρας. «Ακούω από διάφορες πλευρές για «κόκκινες γραμμές». Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της» είπε χαρακτηριστικά ο Λουκάς Παπαδήμος.


Ο Λουκάς Παπαδήμος εξήγησε ότι η χρηματοδότηση της χώρας εξαρτάται από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων τόσο για το κούρεμα του ελληνικού χρέους όσο και για το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της τριετίας 2012-2015. Άλλωστε την ίδια άποψη είχε εκφράσει και κατά τις συναντήσεις που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους πριν από δύο ημέρες.



«Αν οι διαδικασίες που σας ανέφερα ολοκληρωθούν θετικά, θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Αν φέρουμε σε πέρας την αποστολή αυτή, θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αρχίζει να πατάει σε στέρεο έδαφος» σημείωσε ο Λουκάς Παπαδήμος.



Έτσι ζήτησε από τους υπουργούς να βάλουν μπροστά τις μηχανές και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών της ενόψει και της έλευσης της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου.



Επιχείρησε να βάλει «πάγο» στους υπουργούς



Σε αυτή την συνεδρίαση ο πρωθυπουργός παρενέβη προκειμένου να μην υπάρξουν «φάλτσα» μεταξύ υπουργών ή παρεκτροπές από την ημερήσια διάταξη. Έτσι όταν ο Σταύρος Δήμας ανέφερε ότι στη διάταξη για την άμεση απελευθέρωση των χερσαίων μεταφορών δεν αντανακλάται και δεν αποτυπώνεται ό,τι συμφωνήθηκε με την ΝΔ και ρώτησε αν θα πρέπει να επανεξεταστεί ο Λουκάς Παπαδήμος απάντησε αρνητικά. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν γίνεται κάθε φορά που υπάρχει διαφωνία σε ένα άρθρο να επανεξετάζεται γιατί θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικότητα.



Παράλληλα για την διάταξη που αφορά στο θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας δικηγορικών εταιρειών στην περιφέρεια διατυπώθηκαν ενστάσεις και κάποια ένταση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Σωκράτη Ξυνίδη.



Ωστόσο, ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να επαναφέρει στην τάξη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη καθώς η τοποθέτηση του σε ορισμένα σημεία θεωρήθηκε εκτός θέματος.



Πιο συγκεκριμένα, ο Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση όλων των υπουργών και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να αποφύγουν κάθε διαδικασία που επηρεάζει την λειτουργία της κυβέρνησης και απομειώνει το κύρος του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε ως μία έμμεση αναφορά στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και ο Λουκάς Παπαδήμος παρενέβη και ζήτησε οι υπουργοί να τοποθετούνται αποκλειστικά επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.



Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τοποθετήσεις του η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, επισήμαναν ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός μόνο στο τι περιλαμβάνει μια νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να εξηγούνται και οι θετικές επιπτώσεις της ευρύτερα στην κοινωνία.



Ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη του τις ενστάσεις των υπουργών, επανέλαβε παλαιότερη επισήμανσή του ότι για τα σημαντικά νομοσχέδια θα υπάρχει διαβούλευση στο υπουργικό συμβούλιο αλλά οι τυχόν διαφωνίες πρέπει να έχουν διευθετηθεί και ξεπεραστεί πριν τα νομοσχέδια φθάσουν να συζητούνται στο υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή:real.gr

Σχόλια