Ασφυξία στη Φυλακή Χαλκίδας

Την αδυναμία να δεχτεί άλλους κρατούμενους στη Φυλακή Χαλκίδας εκφράζει σε δραματικούς τόνους ο διευθυντής Σπύρος Αθανασίου, με έγγραφό του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.
Στο έγγραφο τονίζεται, μεταξύ άλλων ότι:
"Πλέον δεν χωράνε πουθενά οι κρατούμενοι παρά μόνο στις τουαλέτες. Κλείσαμε. Η κατάσταση είναι τραγική. ΚΛΕΙΣΑΜΕ!! Η φυλακή είναι έτοιμη να "εκραγεί" με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλειά της.
Παρακαλούμε, όπως, αφού λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω, να μην φυλακίσετε άλλους κρατουμένους στο ενταύθα κατάστημα κράτησης. Δεν μπορούμε να παραλάβουμε άλλους κρατουμένους. Δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή κενού χώρου για να τους τοποθετήσουμε."
Ανάλογο έγγραφο έχει στείλει στο Υπουργείο και ο διευθυντής της Φυλακής Κορυδαλλού. Στην ουσία οι δύο φυλακές, Κορυδαλλού και Χαλκίδας, βάζουν "λουκέτο", μετά την γνωστοποίηση των διευθυντών τους ότι δεν μπορούν να δεχτούν άλλους κρατούμενους
Ο αριθμός των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας ανέρχεται σήμερα στους 12.703 που είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ενώ η χωρητικότητα όλων των καταστημάτων κράτησης είναι 9.300 άτομα.
Στη Χαλκίδα το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού το κτήριο που στεγάζει τη φυλακή είναι αφενός απαρχαιωμένο και αφετέρου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Αυτός είναι ο λόγος, που το έγγραφο του διευθυντή είναι γραμμένο σε τόσο δραματικούς τόνους, καθώς μία "έκρηξη" των κρατουμένων θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Σχόλια