«Φτωχός ο προυπολογισμός» του Δ. Λεβαδέων

22-02-12
















Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του δήμου Λεβαδέων για το 2012, εν μέσω ανταλλαγής πυρών μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης
Φτωχό, μίζερο και χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό, τον χαρακτήρισε η μειοψηφία επικεντρώνοντας την κριτική της στις σημαντικές περικοπές σε κοινωνική πρόνοια, πολιτισμό και αθλητισμό. Ενώ, από την πλευρά της η δημοτική αρχή , δια στόματος δημάρχου έκανε λόγο για προυπολογισμό στα μέτρα του νέου μνημονίου και των επιταγών της τρόικας.
«Ο προϋπολογισμός έπρεπε να είχε ψηφιστεί από τον Δεκέμβρη. Είναι ένας προϋπολογισμός φτώχιας και μιζέριας που ακολουθεί το πρόγραμμα του μνημονίου. Δεν προβλέπεται καμία αναπτυξιακή δαπάνη για το δήμο, όλα τα χρήματα είναι για μικροέργα που δεν θα υλοποιηθούν και για μισθοδοσία του προσωπικού. Πρόκειται για μια απλή διαχείριση» τόνισε από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο Παναγιώτης Ψυχογιός.
Για απαξίωση του θέματος από τη δημοτική αρχή έκανε λόγο η Γιώτα Πούλου τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός «είναι διαχειριστικός και περιορίζεται στα ελάχιστα, σε αυτά που ορίζουν τα μνημόνια και η κεντρική διοίκηση», χωρίς «όραμα και αναπτυξιακή προοπτική».
Επεσήμανε ακόμα ότι υπάρχει περιορισμός στις αθλητικές δραστηριότητες, στον πολιτισμό και στην κοινωνική πολιτική.
«Εμείς προτείναμε την περικοπή κατά 30% των αντιμισθιών των αιρετών ώστε να διατεθούν τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν στον πολιτισμό τον αθλητισμό και πρόνοια χωρίς όμως να εισακουστούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Και αφού είπε ότι «η δημοτική αρχή είναι έξω από την κοινωνία και την πραγματικότητα», κατέληξε: «Στεναχωρήθηκα όταν ο δήμαρχος είπε ότι η ευαισθησία για την κοινωνική πολιτική ότι είναι της μόδας. Και μόνο που του ξεφεύγουμε μερικές φορές τέτοιες εκφράσεις είναι κάτι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο. Δεν είναι της μόδας το ότι πεινάνε άνθρωποι και στην πόλη μας και οτι ψάχνουν στα σκουπίδια, είναι μια πραγματικότητα».
Με την κυβέρνηση και την τρόικα ταύτισε τη δημοτική αρχή ο Νώντας Κοτσικώνας.
«Με το συγκεκριμένο προϋπολογισμό αποδείχθηκε ότι στον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η τρόικα ενάντια στο λαό συμμετέχει ενεργά και ο δήμος Λιβαδειάς. Είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική χωρίς καμία παρέκκλιση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτσικώνας.
Παράλληλα σημείωσε ότι οι ο συνδυασμός του έκανε συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς όμως να γίνουν δεκτές.
«Προτείναμε την μείωση των δαπανών με κατάργηση όλων των αμοιβών των αιρετών που δεν απασχολούνται αποκλειστικά στο δήμο και των αποζημιώσεων των δημοτικών συμβούλων και τα ποσά που θα εξοικονομηθούν να δοθούν στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την κοινωνική πρόνοια που δεν προβλέπετε τίποτα στον προϋπολογισμό».
Καταλήγοντας κάλεσε τον κόσμο «να αναλάβει την κατάσταση στα χέρια του για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του λαού».
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής σημείωσε σχετικά: «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό με μειωμένους πόρους της αυτοδιοίκησης κατά 53% τον οποίο καταφέραμε να φτιάξουμε με την βοήθεια της οικονομικής υπηρεσίας μετά από πάρα πολλές κοινές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους αλλά και δεσμεύεις λόγω τρόικας και μνημονίου».
Πρόσθεσε στη συνέχεια: «Είναι γνωστό ότι αυτά που λέγαμε στο παρελθόν περί διεκδικητικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα έχουν τελειώσει. Είναι γνωστό ότι όποιο αναπτυξιακό έργο εγκρίνεται θα εντάσσεται με αναμόρφωση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού».
Στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε ότι «πάρα πολλά τέτοια αναπτυξιακά έργα στα πλαίσια του προϋπολογισμού θα έχουμε την τύχη να τα εντάξουμε».
Τόνισε επίσης ότι στην παρούσα φάση που οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης των ανταποδοτικών τελών.
Αναφερόμενος στον κοινωνική πολιτική υπογράμμισε ότι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια ενεργούν βάση νόμων και διατάξεων και όχι κατά το δοκούν.
«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή θεσμοθετημένες διαδικασίες για κοινωνική πολιτική. Στο πλαίσιο όμως του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών είχα την τιμή να εισηγηθώ το κοινωνικό παντοπωλείο και μάλιστα όχι μόνο για λειτουργία μέσω χορηγιών αλλά και με επιχορήγηση από τους δήμους δράσεων του κοινωνικού χαρακτήρα», είπε και συνέχισε: «Υπάρχει η δυνατότητα μετά την ψήφιση να μπορεί ο δήμος να προβεί σε συσσίτια», ενώ έκανε γνωστό ότι μέχρι σήμερα ο δήμος Λεβαδέων έχει μοιράσει πάνω από 600 τσάντες με τρόφιμα σε συμπολίτες που αντιμετωπίζουνπροβλήματα.
Τέλος ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι παρόλο που δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο «το 2011 πληρώθηκαν οφειλές παρελθόντων ετών άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ ενώ σε καμία στιγμή δεν τέθηκε σε κίνδυνο η μισθοδοσία του προσωπικού».

Πηγή:siriosfm.gr

Σχόλια