Ενημέρωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

21-02-12

















Κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή


Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ύψους 165 δισ. ευρώ περίπου εξετάζεται σήμερα Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στη συνεδρίαση είχε κλιθεί να παραστεί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος. Ωστόσο, λόγω της μετάβασής του στη Φρανκφούρτη θα τον εκπροσωπήσει ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Παπαδάκης.


Στην κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών θα τοποθετηθούν οι κ.κ. Εμμανουήλ Ρούκουνας, μέλους της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιος Περράκης, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών του Παντείου Πανεπιστημίου, Αντώνιος Μπρεδήμας, Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Μανώλης Γλέζος, ο Προέδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων.



Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και το καταναγκαστικό δάνειο. Σημειώνεται πως οι διεκδικούμενες οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι δύο κατηγοριών:
-Το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων του 1938 που σήμερα ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.
-Οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές κατά τη διάρκεια της κατοχής, ύψους 7,1 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας 1938 που υπολογίζονται σε 108,43 δισ. ευρώ χωρίς τους νόμιμους τόκους.

Οι ανωτέρω υπολογισμοί έχουν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Πηγή:newsbeast.gr

Σχόλια