Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2013 εκτιμά η Citigroup

24-05-12














Κατά 60% υποτιμημένη η δραχμή, ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 20%

Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2013 προβλέπει ο κορυφαίος οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter.

Παρά το γεγονός ότι όπως αναφέρει το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι σίγουρο, ωστόσο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση Citigroup, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ την 1η μέρα του 2013, μια κίνηση η οποία θα συνοδευθεί από μεγάλη υποτίμηση (60%) του νέου της νομίσματος και ραγδαία πτώση της οικονομικής της δραστηριότητας.

Παράλληλα το ΑΕΠ θα καταγράψει μείωση ακόμα 10% το 2013. Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στο 400% έως το 2013 και θα χρειαστεί νέο κούρεμα το 2015, ενώ ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 20% το 2013 και το 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά μόνο μέχρι τις 17 Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθεί η νέα εκλογική αναμέτρηση.

Μετά τις εκλογές όμως θα τα αλλάξουν όλα , αφού η κάλπη του Ιουνίου δεν θα οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης που θα τηρήσει το μνημόνιο. Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει και το τέλος της βοήθειας της τρόικας προς την Αθήνα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας θα εξανεμιστούν και μοιραία η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ.

Πηγή:newsbeast.gr

Σχόλια