Μετά τις εκλογές η ρήξη με την τρόικα

17-05-12















Με σημείο αναφοράς την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις νέες εκλογές. Αν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για τον Ιούνιο.

Είναι δύσκολο, όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», να φανταστεί κανείς τον Αλέξη Τσίπρα την επόμενη της εκλογής του να εξηγεί γιατί πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές.

Αν πρώτο κόμμα βγει η ΝΔ, επίσης είναι υποχρεωμένη να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο. Το έχει ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς υπό το βάρος του συντριπτικού εκλογικού αποτελέσματος. Και να μην θέλει, δεν θα μπορεί να κάνει διαφορετικά. Ακόμα και στην υποτιθέμενη περίπτωση που «βγουν τα κουκιά» για να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα μέτρα, έχοντας τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση και την κοινωνία σε κατάσταση εξέγερσης.

Αν το επιχειρήσει, η κοινωνική και πολιτική έκρηξη είναι δεδομένη. Το ρεαλιστικότερο σενάριο, βέβαια, είναι ότι η όποια κυβέρνηση συγκροτηθεί θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε έχει εκλεγεί πρώτο κόμμα είτε δεύτερο, ειδάλλως δεν θα μπορέσει να σταθεί. Συμπέρασμα: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην επαναδιαπραγμάτευση, κι αυτή – το πιθανότερο- σε ρήξη με τους Γερμανούς.

Γι’ αυτό στα κομματικά επιτελεία κατανοούν ότι την επομένη των εκλογών θα υπάρχει μεγάλη πίεση για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας, αφενός διότι – κατά τα φαινόμενα – δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, αφετέρου διότι κανείς μόνος του δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί τα δύο μεγάλα και αλληλένδετα θέματα: την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και τις απειλές για έξοδο από το ευρώ.

Το δεύτερο ζήτημα είναι πιθανόν, σε μια ακραία αλλά όχι απίθανη εκδοχή, να μην μείνει σε επίπεδο απειλών.
Η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία λειτουργεί σε κάποιο βαθμό ως «ασπίδα» για την ελληνική υπόθεση, αλλά το Βερολίνο παραμένει σε σκληρή γραμμή.

Σημειωτέον ότι οι ελληνικές εκλογές συμπίπτουν με την ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup από τον νυν γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με δηλώσεις του ήδη προσέδωσε στο αποτέλεσμα των νέων εκλογών χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Πηγή:newsbeast.gr

Σχόλια