"Θέλω να γεννήσω σπίτι" Υπάρχουν κίνδυνοι;

17-05-12














Αρκετές γυναίκες εκδηλώνουν την επιθυμία να γεννήσουν στο σπίτι τους και όχι σε ένα οργανωμένο μαιευτήριο, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα βιώσουν την διαδικασία του τοκετού καλύτερα στον δικό τους χώρο με τους οικείους τους κοντά τους. Ο «τοκετός κατ’ οίκον» είναι μία πρακτική, η οποία εφαρμόζεται σε μερικά μέρη στο στο εξωτερικό και στηρίζεται σε υποδομές που στην Ελλάδα δεν είναι διαθέσιμες. Οι τοκετοί που έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν σε χώρους εκτός του νοσοκομείου στην συντριπτική τους πλειοψηφία διεκπεραιώθηκαν με τον τρόπο αυτό γιατί η γυναίκα δεν πρόλαβε να φτάσει στο νοσοκομείο.

Στο εξωτερικό όπου υπάρχει η υποδομή να γεννήσει μία γυναίκα στο σπίτι της (εφόσον δεν υπάρχει κάποια ιατρική αντένδειξη), η εγκυμονούσα έχει παρακολουθήσει συγκεκριμένα μαθήματα προκειμένου να προετοιμαστεί και όταν ξεκινήσει ο τοκετός, ειδοποιεί ειδικά εκπαιδευμένη μαία, η οποία πηγαίνει στο σπίτι της επιτόκου με ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες επιπλοκές. Η μαία όταν φτάσει στο σπίτι και αφού προηγουμένως εξετάσει την γυναίκα, ειδοποιεί το νοσοκομείο ότι η γυναίκα βρίσκεται σε τοκετό και σε ποιο στάδιο του τοκετού βρίσκεται και ένα ασθενοφόρο δεσμεύεται μέχρι την ολοκλήρωση του τοκετού προκειμένου να φθάσει εγκαίρως και να παραλάβει την επίτοκο σε περίπτωση επιπλοκής.

Ή, επανδρωμένο με ειδική μαιευτική ομάδα (στην Αγγλία ‘OBSTETRIC FLYING SQUAD’) να μπορεί να εκτελέσει εμβρυουλκία ή και καισαρική επί τόπου. Το ίδιο και στην Ολλανδία.

Η μαία, παρά τον εξοπλισμό και την ειδική εκπαίδευσή της μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς ένα μικρό κομμάτι μόνο των ενδεχόμενων επιπλοκών και κύριο μέλημά της σε αυτήν την περίπτωση είναι να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για την γυναίκα και το παιδί της μέχρι να φτάσουν με ασφάλεια στο νοσοκομείο.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο αντίστοιχος μηχανισμός υποστήριξης μίας ανάλογης προσπάθειας. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’όψιν και το κυκλοφοριακό πρόβλημα αλλά και η συμπεριφορά των οδηγών που δεν σέβονται πάντα ένα ασθενοφόρο.

Το μόνο που μπορεί να πλησιάσει την προσέγγιση αυτή είναι οι ειδικά διαμορφωμένοι θάλαμοι ιδιωτικών μαιευτηρίων που προσομοιάζουν με τον ιδιωτικό χώρο μίας κατοικίας αλλά σε περίπτωση επιπλοκής η γυναίκα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει στην διάθεσή της όλες τις δυνατότητες μίας σύγχρονης μαιευτικής μονάδας. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής ενός τοκετού πρέπει να λαμβάνεται από κοινού από την έγκυο και τον Γυναικολόγο που την παρακολουθεί με γνώμονα πάντα το καλώς έχει της γυναίκας και του εμβρύου.

Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ, MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός - Γυναικολόγος - Μαιευτήρ
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας

www.futurefamily.gr

Σχόλια