«Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά τι σημαίνει ναζισμός»

11-05-12


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι λέει για τη Χρυσή Αυγή ο Γιάννης Μπουτάρης

Αποδέκτης ύβρεων τηλεφωνικά και μέσα από μπλογκ, αλλά και πολλών θετικών σχολίων έχει γίνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή την τοποθέτησή του για τη Χρυσή Αυγή ότι πρέπει να κηρυχθεί παράνομο το «ναζιστικό κόμμα» στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπουτάρης, όπως γράφουν «Τα Νέα», επιμένει ότι η Θεσσαλονίκη η οποία έζησε «στο πετσί της» τη ναζιστική θηριωδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν μπορεί να ανεχτεί ιδεολογικές εκφράσεις και πράξεις φασιστικού περιεχομένου μέσα στην ελληνική Βουλή.

Στην Θεσσαλονίκης, όπως εξηγεί ο δήμαρχος στην εφημερίδα, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές φασιστικές ιδεολογίες. Εκτός όμως από τη ναζιστική ιδεολογία, ο δήμαρχος εκτιμά ότι είναι επικίνδυνες και οι ακραίες εθνικιστικές συμπεριφορές που εμφανίζει η Χρυσή Αυγή, τις οποίες έχει ζήσει η Θεσσαλονίκη.

Και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το περιστατικό του εμπρησμού στον εβραϊκό συνοικισμό Κάμπελ στις 29 Ιουνίου 1931. Η πράξη αυτή αποδόθηκε σε εθνικιστικές οργανώσεις, οι οποίες θεωρούσαν ότι οι Εβραίοι συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις με Βούλγαρους για την αυτονόμηση της Μακεδονίας.

«Αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Και είναι πέρα από κάθε λογική μέσα στο Κοινοβούλιο να έχουμε ναζιστικό κόμμα. Δεν λέω ότι πρέπει αύριο να κηρυχθεί παράνομο. Ωστόσο πιστεύω ότι πρέπει άμεσα να εξεταστεί το πώς θα εκτοπιστούν τα συγκεκριμένα ιδεολογικά μορφώματα. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς ότι οι εκλεγμένοι πλέον βουλευτές της Χρυσής Αυγής μπορούν, αν θέλουν, να χαιρετίσουν ναζιστικά μέσα στη Βουλή», ανέφερε στην εφημερίδα.

Και συνέχισε: «Ο κόσμος παραπλανήθηκε από διάφορες αγαθοεργίες που έκαναν οπαδοί της Χρυσής Αυγής σε υποβαθμισμένες περιοχές. Επιπλέον, πιστεύω ότι πρόκειται για σημεία των καιρών, αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε τέτοια ναζιστικά φαινόμενα και άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους».


Πηγή:newsbeast.gr



Σχόλια