Πόσους βουλευτές και από ποια κόμματα στέλνει στη Βουλή η Στερεά

07-05-12


















17 βουλευτές στέλνει στη Βουλή η Περιφέρεια Στερεάς. 6 εκλέγονται από τη ΝΔ, 3 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 από το ΠΑΣΟΚ, 2 από τη Χρυσή Αυγή, 2 από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και από μία έδρα εκλέγουν το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ. Αναλυτικά στη Φθιώτιδα εκλέγουν από έναν βουλευτή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή.

Στην Βοιωτία εκλέγονται 3 από τη ΝΔ και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη μονοεδρική της Ευρυτανίας εκλέγεται βουλευτής από τη ΝΔ όπως και στη μονοεδρική της Φωκίδας. Από την Εύβοια οι 6 έδρες κατανέμονται σε 6 κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ. Εκτός από τους 17 που εκλέγονται με σταυρό, στη Νέα Βουλή θα συμμετέχει και ο Μιχάλης Γιαννάκης από τη Βοιωτία μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Πεντακομματική εκπροσώπηση έβγαλε η κάλπη στη Φθιώτιδα, σε επίπεδο βουλευτών. Με καταμετρημένο το 97,01% (358/269 ε.τ.) εκλέγουν βουλευτή η Νέα Δημοκρατία τον Χρήστο Σταϊκούρα (12.245), το ΠΑΣΟΚ τον Νίκο Τσώνη (6.984), ο ΣΥΡΙΖΑ τον Βασίλη Κυριακάκη (5.958), η Χρυσή Αυγή τον Απόστολο Γκλέτσο (4.890) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τον Θόδωρο Χειμάρα (2822). Έναν βουλευτή εκλέγει το πρώτο κόμμα και τρεις το δεύτερο στη Βοιωτία. Συγκεκριμένα, στο 100% των εκλογικών τμημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ αν και πρώτο κόμμα στη Βοιωτία με 19,40% εκλέγει τον Γιάννη Σταθά (3940), ενώ η Νέα Δημοκρατία αν και δεύτερο κόμμα με 14,78% εκλέγει τον Γιάννη Καράμπελα (3338), τον Ευάγγελο Μπασιάκο (3315) και τον Ανδρέα Κουτσούμπα (2771). Ωστόσο η 4εδρική Βοιωτία κάνει μία ακόμη υπέρβαση. Εκλέγει και 5ο βουλευτή, τον Μιχάλη Γιαννάκη μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Εξακομματική εκπροσώπηση έβγαλε η Εύβοια στη νέα βουλή. Παρ'ολα αυτά η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να βγάλει βουλευτή. Ο Σίμος Κεδίκογλου που είχε στηρίξει Ντόρα, αλλά έμεινε με τον Σαμαρά μένει εκτός βουλής. Ο Κώστας Μαρκόπουλος, που υποστήριξε με φανατισμό τον Σαμαρά αλλά διαγράφηκε και πήγε στον Καμμένο, είναι μέσα στη βουλή.Στην Εύβοια εκλέγονται από το ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Αποστόλου (3993), από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Κώστας Μαρκόπουλος (7227), από το ΠΑΣΟΚ ο Συμεών Κεδίκογλου (4590), από την Χρυσή Αυγή ο Νικόλαος Μίχος (3932), από το ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος (3505) και απο την Δημοκρατική Αριστερά ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (2016). Μάχη ψήφο με ψήφο έδωσαν στη Φωκίδα η Ασπασία Μανδρέκα και ο Κώστας Παπαθανασίου για την μονοεδρική που κερδίζει η κυρία της ΝΔ. Στην Ευρυτανία τελικά επικράτησε το άουτσάιντερ, ο Κώστας Κοντογεώργος και η Ν.Δ σε έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα με την δεξιά παράταξη κομμένη στα δύο.

Πηγή:lamiastar.gr

Σχόλια