Φοιτήστε διαδικτυακά σε Χάρβαρντ και ΜΙΤ

04-05-12


















«Συμμαχία» των πανεπιστημίων για δωρεάν online μαθήματα παγκοσμίως


Το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν τα online μαθήματα που θα προσφέρουν δωρεάν το Χάρβαρντ και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, σε μια συνεργασία που θα δώσει τη δυνατότητα σε σπουδαστές από όλο τον κόσμο να πάρουν μια γεύση από εκπαίδευση υψηλότατου επιπέδου.
Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούν βιντεομαθήματα, θα συμμετέχουν σε online εργαστήρια και θα δίνουν διαδικτυακά τεστ, ενώ στο τέλος -με ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο- αν θέλουν, θα αποκτούν και το σχετικό έγγραφο αποδεικτικό φοίτησης.

Τα δύο διάσημα ακαδημαϊκά ιδρύματα προχωρούν από κοινού στη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας «edX» και το καθένα θα προσφέρει 30 εκατ. δολάρια.
Πριν πέντε μήνες είχε προηγηθεί η δημιουργία από το ΜΙΤ μίας πλατφόρμας online σπουδών (MITx), που επιτρέπει στους φοιτητές να κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως.


Βέβαια για να αποκτήσει κανείς ένα πραγματικό διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ή το Χάρβαρντ, θα πρέπει να γίνει κανονικά δεκτός σε κάποιο από αυτά.


Τα δύο πανεπιστήμια παραμένουν άκρως επιλεκτικά, όσον αφορά τις αιτήσεις εισδοχής στην αρχή κάθε πανεπιστημιακής χρονιάς. Φέτος το μεν ΜΙΤ δέχτηκε μόνο το 8,9% των ενδιαφερομένων φοιτητών, το δε Χάρβαρντ ακόμα λιγότερους (μόλις το 5,9%).


Σύμφωνα με το ΜΙΤ, στην αρχή της σχολικής χρονιάς περίπου 120.000 άτομα δήλωσαν συμμετοχή στο πρώτο online μάθημα («Εισαγωγή στα Κυκλώματα και στην Ηλεκτρονική»), γεγονός του τεράστιου ενδιαφέροντος για την εξ αποστάσεως μάθηση. Κάπου στο μέσον του έτους, γύρω στα 20.000 άτομα συνεχίζουν να παρακολουθούν ενεργά το μάθημα μέσω του διαδικτύου.

Πηγη:newsbeast.gr

Σχόλια