Πληρωμές μόνο για μισθούς και συντάξεις

12-05-12


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υστέρηση εσόδων στο τετράμηνο

Με την αβεβαιότητα να εντείνεται εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, Βερολίνο και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνουν σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα ότι η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί μόνον εφόσον ολοκληρωθεί ο επόμενος έλεγχος της τρόικας. Ενας έλεγχος που θεωρητικά θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες, αλλά πλέον είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα αρχίσει, αφού δεν υπάρχει κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερο προβληματισμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τον Απρίλιο εισπράχθηκαν 3,3 δισ. ευρώ όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα οι εισπράξεις είχαν ανέλθει στα 3,53 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τετράμηνο, σημειώθηκε υστέρηση στα έσοδα 335 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ οι εφορίες εισπράττουν ολοένα και λιγότερα έσοδα κάθε μέρα που περνάει, δεδομένου ότι οι πολίτες δεν τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Από το εξωτερικό, η Κομισιόν «υπενθύμισε» χθες την υποχρέωση της Ελλάδας για λήψη νέων μέτρων περικοπής δαπανών του χρόνου ύψους 7,8 δισ. ευρώ, ενώ έκανε λόγο για ανεπαρκή μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των εσόδων σε ποσοστό 2,6% σε σχέση με τα έσοδα του 2011. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εξέλιξη των ταμειακών ροών και γίνονται προσπάθειες ενεργοποίησης του ελεγκτικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τους ελέγχους που έχει ζητήσει η τρόικα στους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα.

Σχόλια