Περίπτερο για βράβευση στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

17-05-12
















Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας εν μέσω κρίσης , εν μέσω περικοπών, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εν μέσω γενικής ανασφάλειας και ανησυχίας. Παρατηρεί όμως ο επισκέπτης ότι η ζωή συνεχίζεται, οι επαγγελματίες συνεχίζουν να κάνουν σχέδια και ότι η αγορά προσπαθεί να βρει τρόπους και μέσα για να ανταπεξέλθει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω τάσεων το περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το οποίο προσπάθησε να συσπειρώσει και να αναδείξει την τοπική παραγωγή και την τάση που πρέπει να επικρατήσει σε σχέση με την ανάδειξη των τοπικών παραγωγών και προϊόντων και τη διασύνδεση τομέων όπως αυτός του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με δυναμική παρουσία, προβάλλοντας το Ελληνικό Προϊόν με ιδιαίτερο τρόπο δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο σήμερα μέσα στην κρίση για την παραγωγή, την εργασία τόσο στο μητροπολιτικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον κερδίζει τις εντυπώσεις.

Το περίπτερο έστρεψε τα βλέμματα στην ύπαιθρο ως δυναμικό απόθεμα και υπόσχεση για εργασία, ποιότητα ζωής και εναλλακτική συγκρότηση της παραγωγής.
Η αίσθηση του χώρου που στήθηκε (αν και τριπλάσιος από άλλες χρονιές με το ήμισυ του κόστους αντίστοιχα) υπογραμμίζει ότι το έδαφος είναι καλλιέργεια σπόρων και φυτών αλλά και καλλιέργεια πολιτισμού, συσχετίσεων, επικοινωνίας, ανταλλαγών.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ι. Καρνάβας σημειώνει ότι: «Προσπαθήσαμε να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας…» και ότι «βασιζόμενοι στο αγροτο - τουριστικό πολιτισμικό προϊόν, αξιοποιώντας το στο έπακρο μπορούμε να επιβιώσουμε μέσα από όποιες δύσκολες συνθήκες».

Η αρχιτέκτων Γιώτα Τσεκούρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιμελήθηκε την δημιουργία του περιπτέρου με επιμονή σε αρχετυπικές αξίες και μάλιστα σε αυτές που τελικά αποτελούν κοινές καταβολές με τη διαφορετικότητα των ανθρώπων όλου του σύγχρονου κόσμου. «Με την ύφανση των υλικών της παράδοσης προσπάθησα να προκαλέσω συναισθήματα και ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου αφήνοντας ένα μήνυμα για επιστροφή στις ρίζες», όπως μας δήλωσε η αρχιτέκτονας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή αναμένουμε την παρουσία του Ι. Σμαραγδή εμπνευστή των ταινιών Καβάφη, El Greco και «ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», ιστορία του Ι. Βαρβάκη, ο οποίος είναι ευαισθητοποιημένος απέναντι στο παγκόσμιο θέμα σχετικά με το περιβάλλον και την οικονομική κρίση και ετοιμάζει ταινία «Σε τούτα δω τα χώματα» σε αναφορά με το προϊόν της Ελλάδας Γης. Ο σκηνοθέτης θα μας υπενθυμίσει ότι η ζωή μας μπορεί να γίνει πολύ πιο απλή και δημιουργική μέσα από τις αναλλοίωτες αξίες των προγόνων μας για τη ζωή και τη φύση.

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχει συνέχεια σ’ αυτή την προσπάθεια! Η παρουσία των επισήμων - Αντιπεριφερειαρχών Ε. Ψαθά , Ν. Μπέτσιο, Στ. Καπελέρη, Θ. Στάικου, ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τα εγκαίνια της 46ης ΠΕΛ, είναι συμβολική και θέλουν να υποστηρίξουν το θέμα οδηγώντας μέσα από το θεσμό αυτό σε ανάπτυξη την τουριστική προβολή όπως καθορίζουν οι διεθνείς τάσεις στον τουρισμό καθώς και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα τέτοιου είδους ενεργειών καθότι σύμφωνα με τον ΕΟΤ η απλή διανομή εντύπων αποτελούν παρωχημένη και αναποτελεσματική μέθοδο προβολής.

Πηγή:lamiareport.gr











Σχόλια