Οι καισαρικές έγιναν μόδα στην Ελλάδα

24-05-12













Το 50% των γεννήσεων γίνεται με καισαρική τομή στην Ελλάδα, τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια Νοσοκομεία. Εντωμεταξύ,τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή, έχουν διπλάσια πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με όσα γεννιούνται με φυσιολογικό τρόπο, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.


Το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική τομή στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις δύο τελευταίες δεκαετίες: αγγίζει πλέον το 45%, ποσοστό που απαντάται κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και όχι στις ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η συγχρονη τάση των μαιευτήρων αλλά και των γυναικών να επιλέγουν τον ανώδυνο τοκετό, βρίσκεται στο επίκεντρο των Ελλήνων επιστημόνων κατά την διάρκεια του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής Εταιρίας, κ. Άρις Αντσακλής, οι καισαρικές παρουσιάζουν αύξηση σε πολλές χώρες παγκοσμίως, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης. Στην Ελλάδα το ποσοστό των καισαρικών τομών κυμαίνεται από 35 έως 45%, ανάλογα με το νοσοκομείο και τη γεωγραφική περιοχή.

Ως κύριοι λόγοι της αύξησης των καισαρικών τομών αναφέρονται από τον ειδικό η αυξημένη ηλικία των γυναικών που μένουν έγκυες, η ελαχιστοποίηση των κινδύνων του τοκετού στην περίπτωση της καισαρικής, ο αυξημένος αριθμός των πολύδυμων κυήσεων -λόγω της αύξησης των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής- για τις οποίες η καισαρική είναι μονόδρομος, αλλά και η επιθυμία των γυναικών να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους κατόπιν… ραντεβού με τον γιατρό τους. Ως αμιγώς ιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν την καισαρική ο επιστήμονας αναφέρει την θέση (ισχιακή προβολή) του εμβρύου και την προηγούμενη γέννα με καισαρική.

Στόχος ωστόσο των ειδικών είναι η μείωση των καισαρικών τομών. «Προς την κατεύθυνση αυτή η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία έχει οργανώσει πανελλαδικά σεμινάρια στους γιατρούς και προγράμματα εκπαίδευσης στους νέους ειδικευόμενους γιατρούς» ανέφερε ο κ. Αντσακλής.

Πηγή:ygeianews.gr

Σχόλια