Τα φιλέτα της Κωπαΐδας και ο τραπεζίτης

26-07-12


















Σε υπόθεση υπερεκτιμημένων εκτάσεων γης που αγοράστηκαν μέσω τραπεζικών δανείων, εμπλέκεται διευθυντικό στέλεχος μεγάλου πιστωτικού Ιδρύματος της Περιφέρειας.
Η ιστορία που αφορά τα οικόπεδα-φιλέτα της Κωπαΐδας έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στα αποθεματικά της τράπεζας της οποίας μέλος του Δ.Σ. είναι ο φερόμενος ως «εγκέφαλος», καθώς εγκρίθηκαν δάνεια ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την αγορά οικοπέδων που είχαν μικρή αξία.

Από τα αποτελέσματά του εσωτερικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι πολυμελής οργάνωση αποτελούμενη από συμβούλους διαφόρων οργανισμών και επιχειρήσεων, λογιστές και ιδιώτες, υπό την καθοδήγηση του τραπεζικού στελέχους και ενός μηχανικού, κατάφεραν να παρουσιάσουν ψευδή στοιχεία για την αξία οικοπέδων που αγόρασαν καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να λάβουν υπέρογκα δάνεια από το τραπεζικό Ίδρυμα.
Είναι ενδεικτικό ότι οικόπεδο 19.285 τμ που αγόρασε ένας ελεύθερος επαγγελματίας από τη Γλυφάδα εκτιμήθηκε αντί 590.000 ευρώ με αποτέλεσμα ο ιδιώτης να λάβει δάνειο ύψους 400.000 ευρώ από το πιστωτικό Ίδρυμα. Από τον έλεγχο όμως που πραγματοποίησαν μηχανικοί-συνεργάτες της Τράπεζας διαπιστώθηκε ότι η πραγματική αξία του αγροτεμαχίου ανερχόταν σε 43.391 ευρώ!
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πραγματοποιήθηκε η λήψη δανείων για την αγορά πολλών ακόμη οικοπέδων στην ευρύτερη περιοχή της Κωπαϊδας η αξία των οποίων αποτιμήθηκε «χρυσάφι» για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι ήταν «άνθρακας».
Ο τραπεζίτης και ο βιομήχανος
Παρεμφερής είναι και η περίπτωση δυο «βιομηχάνων» οι οποίοι αγόρασαν ένα αγρόκτημα εκτάσεως 10.000 τμ προκειμένου να κατασκευάσουν την έδρα της επιχείρησής τους.
Ο μηχανικός στην εκτίμησή του ανέφερε ότι η αξία του συγκεκριμένου οικοπέδου ανερχόταν σε 190.000 ευρώ με αποτέλεσμα οι δυο «βιομήχανοι» να αιτηθούν δάνειο ύψους 100.000 ευρώ από το πιστωτικό ίδρυμα. Από τον επανέλεγχο, όμως, διαπιστώθηκε ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου ήταν 5.673 ευρώ, δηλαδή ότι ο μηχανικός δήλωσε πλασματική αξία 33 φορές μεγαλύτερη από την πραγματική.
Με τον ίδιο τρόπο έδρασε και το ανώτατο τραπεζικό στέλεχος το οποίο μάλιστα τυγχάνει να είναι και γραμματέας του Δ.Σ. του πιστωτικού Ιδρύματος. Στις 15 Μαρτίου 2010 αγόρασε αγροτεμάχιο εκτάσεως 10.870 τ.μ. στην Κωπαϊδα η αντικειμενική αξία του οποίου ανερχόταν σε 20.544 ευρώ. Τέσσερις ημέρες μετά την αγορά το πούλησε σε εταιρεία συμφερόντων του αντί 400.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια εκπρόσωπος της εταιρείας προσκόμισε το συμβόλαιο στην Τράπεζα από την οποία έλαβε τελικά δάνειο 280.000 ευρώ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα συμπεράσματα του πορίσματος εσωτερικού ελέγχου, ο εμπλεκόμενος μηχανικός με τον οποίο συνεργάστηκε ο τραπεζίτης «εκτίμησε το αγροτεμάχιο στην τιμή των 310.000 ευρώ, δηλαδή η εκτίμηση είναι 15 φορές επάνω από την αντικειμενική».
Τα συμπεράσματα της απόρρητης έκθεσης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνταν η κατανομή των ποσών που προέρχονταν από τα «φουσκωμένα» δάνεια καθώς από την έκθεση ελέγχου προέκυψε ότι:
ένα μικρό ποσό παρέμενε στον αγοραστή δανειζόμενο και
τα μεγαλύτερα ποσά των δανείων δόθηκαν (με επιταγές) σε τρία πρόσωπα, άσχετα με τις αγοροπωλησίες, που φέρονται ως οι «εγκέφαλοι» του κυκλώματος σε συνεργασία με τον τραπεζίτη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η διοίκηση της Τράπεζας δεν έχει αποφασίσει για τις επόμενες –νομικές- κινήσεις της παρά το γεγονός ότι τα μέλη του Δ.Σ. ομολογούν ότι η ζημιά που έχει υποστεί το πιστωτικό ίδρυμα από τα δάνεια που ενέκρινε είναι ανυπολόγιστη.
«… Πιστεύω ότι η ζημία που τελικά θα υποστεί η Τράπεζα από τα δάνεια αυτά θα είναι πολύ μεγάλη», επισημαίνει σε εσωτερικό σημείωμα που διένειμε στους μετόχους ο ‘α αντιπρόεδρος του Δ.Σ.
«…Με το δεδομένο ότι εξαπατήθηκα με αποτέλεσμα να συναποφασίσω στην έγκριση των παραπάνω δανείων στηριζόμενος στις υπερεκτιμημένες αξίες των αγροτεμαχίων από τον μηχανικό, ζητώ να αποφασίσει το Δ.Σ. να κληθεί ο μηχανικός και να δώσει έγγραφες εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους προέβη στις υπερεκτιμήσεις των αγροτεμαχίων και να ζητηθεί από τους εμπλεκόμενους να επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα, αλλιώς να παραπεμφθεί η όλη υπόθεση των αγροτεμαχίων της Κωπαΐδας στη Δικαιοσύνη», καταλήγει στην αναφορά του.


Πηγή:aliartos-boiotias.blogspot.gr


Σχόλια