ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ:Κλειστό την Πέμπτη 30 Αυγούστου και το Δημαρχείο του Δήμου Θηβαίων

29-08-12














Θήβα 29/8 /2012



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Κλειστό την Πέμπτη 30 Αυγούστου και το Δημαρχείο του Δήμου Θηβαίων.



Να παραμείνουν κλειστά τα Δημαρχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις 30 Αυγούστου 2012, ημέρα πραγματοποίησης του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, αποφάσισε η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, ως μια μορφή διαμαρτυρίας για τη νέα περικοπή των τακτικών πόρων της Αυτοδιοίκησης, που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση.



Με τις νέες περικοπές καθίσταται ορατή η άμεση κατάρρευση πολλών από τους Δήμους της χώρας, ενώ γενικότερα το πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης στη χώρα είναι ασφυκτικό. Ο κίνδυνος το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο πολλοί Δήμοι της χώρας να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών, αφού θα αδυνατούν να καταβάλλουν μέχρι και μισθούς στο προσωπικό τους και οφειλές σε εργολήπτες και προμηθευτές, είναι πλέον άμεσος.



Οι περικοπές των τακτικών πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αγγίζουν το 60% κατά την τελευταία τριετία, ενώ απειλείται άμεσα ο πυρήνας του δημοτικού έργου με δραματικές επιπτώσεις στη σκληρή δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στους περισσότερους ευάλωτους συμπολίτες μας.



Όλο το κοινωνικό έργο (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΑΠΗ, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», κοινωνικά παντοπωλεία, παροχή συσσιτίων, ενίσχυση φτωχών- αστέγων) κινδυνεύει να ακυρωθεί και μάλιστα σε μια περίοδο που οι πολίτες το έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ.



Ενώ τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίοδο κρίσης ενισχύουν την αυτοδιοίκηση με πόρους και αρμοδιότητες (μόλις πριν λίγες μέρες η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να ζητήσει από την Κομισιόν την ενίσχυση των επενδύσεων μέσω των τοπικών και περιφερειακών αρχών) στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας η Κυβέρνηση λόγω της ένταξής αυτής στο στόχο 2, με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, μείωσε δραστικά τους πόρους για κοινωνικές πολιτικές στην αναθεώρηση του 2011. Η ΠΕΔ Στερεάς έθεσε το θέμα στη ΚΕΔΕ η οποία αντέδρασε άμεσα και στα αρμόδια υπουργεία και περιμένουν απαντήσεις.


Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και ενόψει του εκτάκτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που συνέρχεται αύριο Πέμπτη 30/8 στην Αθήνα, οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Τετριμίδα, πραγματοποίησαν συνάντηση τη Δευτέρα στο «Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων», στην οποία παρέστη και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Θηβαίων κ. Στ. Χαλβατζής και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δ. Μπατσούλης.


Μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών, ενέκριναν κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα:



1. Οι υποχρεώσεις του Κράτους όπως η καταβολή της ΣΑΤΑ – Παρακρατηθέντα – Σχολεία, θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.

2. Απαιτούμε να μην υπάρξουν άλλες περικοπές χρηματοδότησης και την πλήρη απόδοση όλων των θεσμοθετημένων πόρων που έχουν παρακρατηθεί

3. Να καθοριστούν από το κυρίαρχο Σώμα της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, που είναι το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι συγκεκριμένες μορφές των δυναμικών κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα μετά το Συνέδριο.

4. Ειδικότερα στη Στερεά Ελλάδα που είναι «θύμα» του στατιστικού παράδοξου από την μία να παρουσιάζεται ως πλούσια Περιφέρεια και από την άλλη να έχει πανελλαδικά το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων που πλέον αγγίζει το 30%, καλούμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων, που έγιναν με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ το 2011. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας δεν θα έχουν βασικούς πόρους για την επιβίωσή τους.. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου αδικία που η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αποκαταστήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

5. Να κατατεθούν προσφυγές στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια, στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είναι σαφές ότι η εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και εξυγίανσης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα προβλέπονται από τα Διεθνή Κείμενα, όπως η Ευρωπαϊκή Χάρτα της Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ).

6. Να επιδιωχθεί συνάντηση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με τα στελέχη της Τρόικα, προκειμένου να επιδιωχθεί η πλήρης ενημέρωση τους για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές περικοπές της χρηματοδότησης αλλά και για τις πραγματικές δυνατότητες που έχουν οι Δήμοι της χώρας τόσο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων όσο και σε αυτόν της Ανάπτυξης και οικονομικής ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών.

7. Να ενημερωθούν οι πολίτες για τις συνέπειες των περικοπών, και τη σημασία των κινητοποιήσεων που τους αφορά άμεσα, αφού ως αποδέκτες όλων αυτών των υπηρεσιών και ειδικότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι, στερούνται υπηρεσιών που απαλύνουν τις συνέπειες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

8. Να παραμείνουν κλειστά τα Δημαρχεία στις 30 Αυγούστου 2012, ημέρα πραγματοποίησης του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αθήνα .



Αναμένοντας τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, επισημαίνουμε ότι αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα αυτά οι αντιδράσεις μας θα είναι δυναμικές και κλιμακούμενες


Πηγή:http://thivanews.blogspot.gr/


Σχόλια