Μέρκελ: "Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη"

24-08-12











"Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θέλω να παραμείνει, γιατί το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ξεκινώντας τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, διάρκειας 1,5 ώρας, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Μίλησε για την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και είπε ότι η Γερμανία περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη.
Στις 12 παρά, όπως ήταν προγραμματισμένο, η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε τον κ. Σαμαρά στην Καγκελαρία, στο Βερολίνο, όπου θα επιχειρήσει να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα των Ευρωπαίων προς της Ελλάδα.Η κ. Μέρκελ, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, υποδέχθηκε τον κ. Σαμαρά στο προαύλιο του κτιρίου και οι δύο ηγέτες βάδισαν μαζί στο κόκκινο χαλί. Έγινε παρουσίαση των δύο αντιπροσωπειών, ανάκρουση των εθνικών ύμνων και κατόπιν επιθεώρηση του στρατιωτικού αγήματος.
Η συνάντηση θα διαρκέσει μια ώρα και ένα τέταρτο και από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχουν και οι κ.κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Παπασταύρου και Λαζαρίδης. Θα ακολουθήσει γεύμα και κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων του κ. Σαμαρά με τους Ευρωπαίους πολιτικούς, το πρωί του Σαββάτου θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Δεσμεύσεις από την Ελλάδα και παραμονή στο ευρώ
Στη μεταξύ τους πάντως συνάντηση την Πέμπτη στο Βερολίνο, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος διεμήνυσαν στην Ελλάδα, πως θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Και οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν, πως επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, με την κ. Μέρκελ να σημειώνει χαρακτηριστικά:
"Για μένα είναι σημαντικό όλοι μας να σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας και προ πάντων να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, για να δούμε τότε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Αλλά εμείς -και εγώ- θα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος απαιτεί πολλά και από τους ανθρώπους στην Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως "εδώ και μήνες -και αυτό δεν είναι μυστικό- ασχολούμαστε με την Ελλάδα. Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αυτή είναι η βούλησή μου, αυτή είναι η βούλησή μας και η δήλωσή μας από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Βεβαίως πρέπει και η Ελλάδα, για να το πετύχουμε αυτό, να κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες".
Πάντως, η συνάντηση μεταξύ Σαμαρά και Μέρκελ στο Βερολίνο, είναι μάλλον αγαγνωριστικού χαρακτήρα.
Ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις της ίδιας της κας, Μέρκελ, λίγες ημέρες πριν, οπότε και προϊδέασε πως κατά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν θα υπάρξουν αποφάσεις.
"Δεν θα έχουμε λύση την Παρασκευή. Θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και θα αποφασίσουμε μετά", δήλωσε από τη Μολδαβία.

Πηγή:news247.gr

Σχόλια