Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί στα πόδια

24-08-12

















Οι κιρσοί αποτελούν διατεταμένες και ελικωμένες ή οφιοειδείς φλέβες που φαίνονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.
Αυτές οι φλέβες εμφανίζονται συνήθως στα πόδια, αν και επίσης μπορεί να σχηματιστούν και σε άλλα μέρη του σώματος και αποτελούν μία πολύ συχνή πάθηση.

Αιτιολογία
Αδύναμες ή φθαρμένες βαλβίδες στις φλέβες μπορεί να προκαλέσουν τη διάταση των φλεβών και να δημιουργήσουν τους κιρσούς.

Προδιαθεσικοί παράγοντες
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα), η ηλικία, το φύλο, η εγκυμοσύνη, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, η έλλειψη κίνησης, η καθιστική ζωή και η ορθοστασία.

Αντιμετώπιση

Συντηρητική
Αλλαγές στον τρόπο ζωής αποτελούν συχνά την πρώτη θεραπεία για τη φλεβική ανεπάρκεια. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αποτρέψουν τη γρήγορη επιδείνωση της ανεπάρκειας, να μειώσουν τον πόνο, και να καθυστερήσουν την πλήρη διαμόρφωση των κιρσών.

Αποφύγετε όρθια ή καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και τα ζεστά ποδόλουτρα, διατηρήστε ικανοποιητική σωματική δραστηριότητα και καθημερινή άσκηση, χάστε βάρος (εάν είστε υπέρβαρος), αποφύγετε τα στενά ρούχα και τα ψηλά τακούνια.

Μετά από ένα κρύο ποδόλουτρο στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας τοποθετήστε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Χρησιμοποιείστε ελαστικές κάλτσες συμπίεσης και σε σοβαρότερες καταστάσεις ειδικά φλεβοτονικά φάρμακα και gel εάν ο γιατρός σας το συστήσει.

Επεμβατική
Αν η ανεπάρκεια είναι πιο σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες θεραπευτικές περεμβάσεις. Μια σειρά από θεραπείες είναι διαθέσιμες, γρήγορες και εύκολες και δεν απαιτούν πολύ χρόνο αποκατάστασης (εγχείρηση, θεραπεία με Laser ή RFA και σκληροθεραπεία).
Χειρουργική θεραπεία

Η σαφηνεκτομή (πλήρης αφαίρεση της φλέβας και των ανεπαρκών κλάδων της) αποτελεί την κλασική και δοκιμασμένη εδώ και δεκαετίες χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών με άριστα αποτελέσματα (με μικρές πλέον χειρουργικές τομές).

Θεραπεία με Laser
Πραγματοποιείται με ειδικό ενδοαυλικό laser, χωρίς καμία τομή, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και συνήθως υπό τοπική αναισθησία. Χρησιμοποιείται μία οπτική ίνα, η οποία καθώς αποσύρεται προοδευτικά, διαχέει ακτινικά ενέργεια που συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει πλήρως την πάσχουσα φλέβα.

Θεραπεία με RFA (Radiofrequency Ablation)
Πραγματοποιείται με ειδικό ενδοαυλικό καθετήρα εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων που προκαλεί θερμική βλάβη και σύγκλειση της φλέβας. Εκτελείται χωρίς καμία τομή, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και συνήθως υπό τοπική αναισθησία.

Σκληροθεραπεία
Περιλαμβάνει την έγχυση σκληρυντικής ουσίας σε κιρσούς (υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση), φλεβεκτασίες ή ευρυαγγείες με χρήση πολύ λεπτής βελόνας σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες και σε επίπεδο ιατρείου. Η σκληρυντική ουσία είτε σε μορφή αφρού είτε σαν διάλυμα προκαλεί ίνωση του τοιχώματος των φλεβών και σύγκλεισή τους.

Η επιλογή του είδους της θεραπείας για την αντιμετώπιση των κιρσών εξαρτάται κάθε φορά από το συγκεκριμένο ασθενή που αντιμετωπίζεται (εξατομίκευση θεραπείας). Κάθε θεραπεία έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και αντενδείξεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πλειοψηφία των ιατρικών πράξεων.

Πηγή:http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια

Ο χρήστης Alexandros είπε…
πολύ καλό το άρθρο σας. Μπράβο για την δημοσίευση.