ΗΠΑ:«Εφυγε» ο Νιλ Αρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι

26-08-12















Τιμή στη μνήμη του Νιλ Άρμστρονγκ, που άφησε χθες την τελευταία του πνοή στα 82 του χρόνια, απέτισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν από τους μεγαλύτερους αμερικανικούς ήρωες, του οποίου το επίτευγμα- να είναι ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι- δεν θα ξεχαστεί ποτέ.
«Ο Νιλ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αμερικανικούς ήρωες, όχι μόνο για την σημερινή εποχή, αλλά όλων των εποχών», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, με την οποία εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τον θάνατο του 82χρονου αστροναύτη.
«Όταν ο ίδιος και το πλήρωμά του απογειώθηκε με το Apollo 11 το 1969, μετέφεραν μαζί τους τις προσδοκίες ενός ολόκληρου έθνους», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος ήταν λίγο μικρότερος από οκτώ ετών όταν έγινε εκείνη η ιστορική αποστολή.
«Αποφάσισαν να δείξουν στον κόσμο ότι το αμερικανικό πνεύμα μπορεί να δει πέρα από οτιδήποτε, με επαρκή κίνητρα και εφευρετικότητα, όλα είναι πιθανά», σημείωσε ο πρόεδρος Ομπάμα
«Σήμερα, το πνεύμα της αποστολής του Νιλ συνεχίζει να εμπνέει όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για να εξερευνήσουν το άγνωστο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μας κάνουν να πάμε ακόμη ψηλότερα και μακρύτερα στο διάστημα», είπε ο Ομπάμα.
«Αυτή η κληρονομιά θα συνεχιστεί, και θα καθοδηγείται από έναν άνθρωπο ο οποίος μας δίδαξε την τεράστια δύναμη με ένα μικρό βήμα», κατέληξε ο πρόεδρος, ο οποίος πέρασε το Σαββατοκύριακο στην επίσημη κατοικία των αμερικανών ηγετών στο Καμπ Ντέιβιντ στο Μέριλαντ.
Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο...
Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Άρμστρονγκ «έφυγε» λόγω επιπλοκών που ακολούθησαν επέμβαση για την απόφραξη στεφανιαίων αρτηριών, στην οποία επεβλήθη νωρίτερα αυτό τον μήνα.
Ο αμερικανός αστροναύτης, ως κυβερνήτης του διαστημοπλοίου Apollo 11, ήταν ο πρώτος που περπάτησε στο φεγγάρι, στις 20 Ιουλίου του 1969. Καθώς πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, περιέγραψε το επίτευγμα αυτό με την διάσημη πλέον φράση: «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα».
Την ιστορική στιγμή παρακολούθησαν τότε πάνω από 500 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.
Ο Άρμστρονγκ με τον συνάδελφό του Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν, φέρεται να πέρασαν σχεδόν τρεις ώρες περπατώντας στο φεγγάρι, συγκεντρώνοντας δείγματα, διεξάγοντας πειράματα και βγάζοντας φωτογραφίες.
«Η θέα ήταν απλώς υπέροχη, πέρα από κάθε οπτική εμπειρία στην οποία είχα εκτεθεί ποτέ», δήλωσε κάποτε ο διάσημος αστροναύτης.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Άρμστρονγκ είχε τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο του Κονγκρέσου, την υψηλότερη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε αμερικανό πολίτη.
Η οικογένειά του τον εξήρε ως έναν «απρόθυμο ήρωα, που υπηρέτησε με υπερηφάνεια την πατρίδα του»

Πηγή:ethnos.gr

Σχόλια