Νέο είδους ψαριού έχει τα γεννητικά του όργανα στο... στόμα

28-08-12




















Ένα εντυπωσιακό είδος ψαριού εντοπίστηκε στα ρηχά νερά του ποταμού Μεκόνγκ στο Βιετνάμ...

Το Phallostethus cuulong είναι ένα από τα 22 γνωστά είδη της οικογένειας του, Phallostethidae, τα οποία φέρουν τα γεννητικά όργανά τους ακριβώς πίσω από τα στόματά τους.

Όπως συμβαίνει με όλα τα είδη του Phallostethus (η λέξη στα βγαίνει απο το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων φαλλός και στήθος), το αρσενικό χρησιμοποιεί το στόμα του για να εισάγει το σπέρμα στο ουρογεννητικό άνοιγμα του θηλυκού, που βρίσκεται επίσης στο κεφάλι του, δήλωσε ο Lλίν Παρέντι, επιμελητής των ψαριών στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον

«Για πολλά ψάρια, όπως τα guppies, το ζευγάρωμα γίνεται σχεδόν στιγμιαία, αλλά τα priapiumfish μένουν μαζί για ένα αξιοσημείωτο χρονικό διάστημα», σημείωσε.

Το Phallostethus cuulong όπως και τα περισσότερα μέλη της οικογένειας του, είναι λιγότερο από μια 2,5 εκατοστά σε μήκος και κυρίως διαφανές. Τοείδος αυτό ταυτίστηκε με τα εννέα δείγματα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έρευνας σε ρηχά νερά του ποταμού Μεκόνγκ στο Βιετνάμ.

Η μόλυνση των υδάτων στο Βιετνάμ έχει αυξηθεί πολύ κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά τα ψάρια έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά και φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί στη σύγχρονη ζωή. «Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει είδος priapiumfish ακόμη και σε ένα χαντάκι στην άκρη του δρόμου» δήλωσε ο Παρέντι

Η ύπαρξη των γεννητικών οργάνων στο στόμα αυτού του ψαριού παραμένει ένα μυστήριο για την βιολογία και την εξέλιξη των ειδών, υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις που βοηθούν τους επιστήμονες να εξάγουν συμπεράσματα για αυτό το είδος. Αρχικά η οικογένεια Phallostethidae εντάσσεται στα είδη που γονιμοποιούν τα αυγά τους στο εσωτερικό τους, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των ψαριών γονιμοποιούν τα ωάριά τους έξω απο το σώμα τους

Πολλά από τα αρσενικά της οικογένειας έχουν φυσικές τροποποιήσεις που θα τους επιτρέψουν να γονιμοποιήσουν εσωτερικά τα θηλυκά, οπότε είναι λογικό ότι το priapiumfish θα έχει εξελιχθεί προκειμένου να προσαρμοστεί σ' αυτό το τρόπο αναπαραγωγής.

Ένας δεύτερος λόγος, είναι ότι αυτού του είδους το ζευγάρωμα, γεμίζει ολόκληρες τις σάλπιγγες του θυληκού με το σπέρμα και εγγυάται γονιμοποίηση όλων των ωαρίων.

«Είναι ένα υπέροχο μικρό ψάρι με μια πολύ σύνθετη ανατομία», καταλήγει ο Παρέντι, «και είμαι ευτυχής που απλά είμαστε εύρεση περισσότερους από αυτούς.»

Πηγή:xespao.blogspot.gr

Σχόλια