Μείωση των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για τους ενήμερους οφειλέτες

29-08-12

















Μείωση των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για τους ενήμερους οφειλέτες κοντά στο 30% του εισοδήματός τους είναι ένα από τα ...
σενάρια που συζητούν οι τράπεζες με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το τοπίο θα έχει αποσαφηνιστεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά για οποιεσδήποτε αλλαγές απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Η διαπραγμάτευση υπουργείου τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη και στο τραπέζι έχουν πέσει μια σειρά από προτάσεις. Στο τραπέζι βρίσκεται η χρονική επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, αλλά και το να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα εξαιρούνται (π.χ. οι εργαζόμενοι επί προμήθεια, δηλαδή ασφαλιστές, μεσίτες κ.ά.).

Εκείνο που δεν εξετάζεται είναι μια οριζόντια μείωση των δόσεων σε όλα τα δάνεια. Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η ρύθμιση θα αφορά μόνο σε στεγαστικά δάνεια και όχι πιστωτικές κάρτες ή καταναλωτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε ρυθμίσεις για 664.000 υποθέσεις, που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 18,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εντός του 2012 οι διακανονισμοί αυξήθηκαν κατά 16%.

Πηγή:freezlo.gr

Σχόλια