«Σκούπα» διαρκείας για λαθρομετανάστες

06-08-12

















Υπουργός Δημόσιας Τάξης: «Δεν θα διαρκέσει τρεις μέρες όπως όλα τα θαύματα. Η νομιμότητα έρχεται για να παραμείνει»
Με στόχο τις άμεσες και μαζικές απελάσεις λαθρομεταναστών άρχισε το Σάββατο το πρωί η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» στο Κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του...
υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έως τον Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι 5.000 λαθρομετανάστες θα κρατούνται σε κέντρα κράτησης, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων και πιο οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Αθήνα και τον Εβρο. Στη γιγαντιαία επιχείρηση μετέχουν 4.500 αστυνομικοί, 2.500 στον Εβρο και 2.000 στην πρωτεύουσα.
Χθες δεύτερη ημέρα των επιχειρήσεων οι έρευνες επικεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι, την Πλατεία Βάθη, την Πλατεία Λαυρίου και στο Πεδίον του Αρεως.

Οπως τονίστηκε, δεν θα είναι μια επιχείρηση ρουτίνας αλλά ένα μόνιμο μέτρο σε βάθος χρόνου. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του ήταν σαφής: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επανέλθουμε στην προηγούμενη χαώδη και απαράδεκτη κατάσταση. Η επιχείρηση ανάκτησης της Αθήνας και αποκατάστασης της νομιμότητας δεν γίνεται με επικοινωνιακά κριτήρια. Δεν θα διαρκέσει τρεις μέρες όπως όλα τα θαύματα. Η νομιμότητα στις περιοχές αυτές έρχεται για να παραμείνει και σταδιακά να επεκταθεί».

ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ
Την πρώτη ημέρα της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» προσήχθησαν σε υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής 4.900 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 1.130 επειδή δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την παραμονή τους στη χώρα, ενώ διενεργήθηκαν πενήντα δύο κατ' οίκον έρευνες παρουσία εννέα εισαγγελικών λειτουργών.
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής η επιχείρηση επιστροφής 88 αλλοδαπών υπηκόων στις χώρες καταγωγής τους. Η επιστροφή γίνεται με ειδική πτήση charter από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμούς τη Λαχώρη και το Ισλαμαμπάντ. Το κόστος της επιχείρησης καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
Επίκεντρο της επιχείρησης ήταν η Πλατεία Ομονοίας, όπου συγκεντρώνονταν οι μετανάστες σε δύο σημεία και γινόταν ο πρώτος έλεγχος. Στην πλατεία βρίσκονταν σταθμευμένα πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν τους αλλοδαπούς που δεν διέθεταν έγγραφα.
Οι αστυνομικές έρευνες γίνονταν στοχευμένα σε δρόμους, στέκια, ακόμα και σε σπίτια και εγκαταλειμμένα κτίρια όπου στοιβάζονται μετανάστες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι προσαχθέντες θα μεταφέρονται αρχικά στα κρατητήρια Τμημάτων της Αττικής και στο κέντρο φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα, ενώ για πρώτη φορά θα μεταφερθούν αλλοδαποί σε εγκαταστάσεις Σχολών της Αστυνομίας στην Κομοτηνή και την Ξάνθη. Στις εγκαταστάσεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθούν τουλάχιστον 1.500 άτομα.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μανούρας, «οποιοσδήποτε εντοπίζεται, είτε πεζός είτε κινούμενος μέσω οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου, θα προσάγεται στα κέντρα κράτησης όπου και θα παραμένει προσωρινά μέχρι και την επιστροφή στη χώρα προέλευσης».
Παράλληλα οι διαδικασίες γίνονται πιο αυστηρές όσον αφορά το διάστημα των 30 ημερών που χορηγείται σε όσους παράνομους μετανάστες εντοπίζονται - η προθεσμία θα μειωθεί σε επτά ημέρες.
Η αστυνομική επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» στοχεύει στην απώθηση από τη μεθοριακή γραμμή και στην απομάκρυνση από το Κέντρο της πρωτεύουσας παράνομων μεταναστών.
Η γιγαντιαία επιχείρηση έχει σκοπό την απώθηση των παράνομων μεταναστών από τον Εβρο, τη σφράγιση των συνόρων και την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους ώστε η Αθήνα να ξαναγίνει μητρόπολη με ευνομία και ποιότητα ζωής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.

ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ
Στον Εβρο πλέον του φράκτη δημιουργείται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., ανθρώπινη ασπίδα από συνοριοφύλακες, η οποία θα υποστηρίζεται από τους 30 εκπαιδευμένους σκύλους που διαθέτει για τον σκοπό αυτό το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και τα νέα επανδρωμένα πλωτά μέσα που θα περιπολούν στον ποταμό.
Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας έστειλε και άλλο μήνυμα: «Να ενημερωθούν όλοι οι αλλοδαποί που έχουν στόχο να έρθουν στην Ελλάδα ότι αφενός μεν τα σύνορά μας είναι σφραγισμένα και δεν υπάρχει καμία ελπίδα να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφετέρου δε ότι δεν πρέπει να πέφτουν θύματα εξαπάτησης και να πείθονται από διάφορα επιτήδεια πρόσωπα ότι η χώρα μας αποτελεί Γη της Επαγγελίας καθόσον πρέπει να ξεκαθαριστεί, άπαξ διά παντός, ότι στη χώρα μας κανείς δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει εργασία και διαμονή».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια