Προβληματισμός για τις δόσεις, για την εξόφληση των φόρων και τα ειδικά μισθολόγια

03-08-12















Η εξόφληση των φόρων εισοδήματος σε πολλές δόσεις, αλλά και οι περικοπή ύψους 10% στα ειδικά μισθολόγια... δικαστικών, ενστόλων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων και αρχιερέων, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, είναι τα δύο πρώτα εμπόδια τα οποία φαίνεται ότι συναντά η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για την εξειδίκευση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εξόφληση των φόρων εισοδήματος, η τρόικα φέρεται να είναι διαφωνεί με την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να δώσει τη δυνατότητα πολλών δόσεων στους φορολογούμενους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα έχει πειστεί για την αναγκαιότητα να δοθεί η δυνατότητα αρκετών δόσεων στους φορολογούμενους, αλλά διαφωνεί με τα σχέδια του υπουργείου για 10 δόσεις. Βασικός προβληματισμός των δανειστών είναι οι επιπτώσεις που θα έχει το σενάριο αυτό στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού, καθώς αν η εξόφληση γίνει σε δέκα δόσεις, τότε ένα μεγάλο μέρος των εσόδων θα μεταφερθεί στο 2013.

Το σχέδιο του υπουργείου ήταν η εξόφληση να γίνει σε δέκα μηνιαίες δόσεις, από το τέλος Αυγούστου μέχρι και τον Μάιο του 2013. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζήτησε να περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων στα το ανώτερο σε επτά, έως τον Φεβρουάριο, ώστε το σύνολο των εσόδων να μετρήσει στον προϋπολογισμό του 2012.

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ειδικά μισθολόγια, η τρόικα φέρεται να απορρίπτει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το υπουργείο για ισοδύναμα μέτρα. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει προτείνει στην τρόικα να περιοριστούν 20 δαπάνες του προϋπολογισμού κατά 10% έως 20%, μέσω των οποίων προκύπτουν εξοικονομήσεις ύψους 205 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η τρόικα δεν αποδέχεται τις προτάσεις αυτές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να προβληματίζεται από το συμβολισμό του να γίνεται προσπάθεια να διασωθούν τα ειδικά μισθολόγια όταν ταυτόχρονα γίνεται συζήτηση για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ενδεικτικό είναι ότι αν μπει μαχαίρι 10% σε μέσα επίπεδα σε όλα τα ειδικά μισθολόγια, σε ετήσια βάση προβλέπονται εξοικονομήσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή αποδίδει και η προτεινόμενη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ.

Πηγή:eklogika.gr


Σχόλια