ΗΛΕΙΑ:Πέντε χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας

24-08-12













Ήταν 24 Αυγούστου του 2007 όταν ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας, η Ηλεία και μαζί το λίκνο του πολιτισμού, η Αρχαία Ολυμπία, παραδίδονταν στο έλεος των πυρκαγιών. Η μαρτυρική Μάκιστος, η Αρτέμιδα, η Ζαχάρω, η Βαρβάσαινα, η Σαλμώνη, η Αρχαία Ολυμπία και άλλα χωριά, παραδίδονται στη μανία της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει απ’ άκρη σ’ άκρη το Νομό.
Η Ηλεία δοκιμάζεται. Συνολικά 46 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, εκατοντάδες σπίτια καταστρέφονται, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης γίνονται στάχτη.
Το αποκορύφωμα της καταστροφής έρχεται όταν οι φλόγες φτάνουν μέχρι το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Κρόνιος λόφος παραδίδεται στις φλόγες και οι πύρινες γλώσσες γλύφουν το κτίριο του Μουσείου. Τραγωδία. Ο ελληνικός πολιτισμός δέχεται σφοδρό πλήγμα στην καρδιά του.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η εικόνα των πυρόπληκτων περιοχών έχει αλλάξει. Τα σπίτια ξαναχτίστηκαν, οι λόφοι πρασίνισαν και η ζωή συνεχίζεται… Οι μνήμες όμως για όσους έζησαν εκείνες τις ημέρες, είναι ακόμα ζωντανές... σαν να μην πέρασε μια μέρα και η δοκιμαζόμενη Ηλεία ακόμα περιμένει βοήθεια από το κράτος.
Σήμερα στις 19:00 το απόγευμα θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών στην Αρτέμιδα του δήμου Ζαχάρως. Συγγενείς, φίλοι και απλοί πολίτες που βίωσαν από κοντά τα τραγικά γεγονότα δεν ξεχνούν τα θύματα που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα και θα συναντηθούν σήμερα στη μαρτυρική στροφή όπου θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση.

Πηγή:newsbomb.gr

Σχόλια