Ηλεκτρικό καλώδιο θα ενώνει Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ

13-08-12

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Η πρώτη μεγάλη επένδυση, ως συνέπεια της ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, έρχεται πριν ξεκινήσει η άντληση του καυσίμου. Η ιδέα της ΔΕΗ – Quantum Energy για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Κύπρο και το Ισραήλ με το ευρωπαϊκό ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο μέσω Κρήτης και Πελοποννήσου, αναδεικνύεται σε ένα σχέδιο με διακρατική στήριξη και συμμετοχή των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Το σχέδιο, με την ονομασία “EuroAsia Interconnector” παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην ΑΗΚ, με τα αρμόδια τεχνικά και οικονομικά στελέχη της εταιρίας να στέκονται καταρχήν θετικά στη προοπτική η Αρχή να μετάσχει στην κοινοπραξία που θα κατασκευάσει το καλώδιο.

«Οι αποφάσεις θα ληφθούν από το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ, αλλά από τα όσα μας παρουσιάστηκαν βλέπουμε πολλά θετικά στοιχεία. Είναι ένας τομέας που θα μπορούσε να εμπλακεί η ΑΗΚ, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης με οικονομικά οφέλη για την εταιρεία, ανέφερε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Αρχής, Στέλιος Στυλιανού.

Τα επιχειρηματικά οφέλη για την ΑΗΚ επεκτείνονται και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη που θα παράγεται από ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα κατασκευαστεί για αυτό το σκοπό.

«Το προκαταρκτικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ενός καλώδιο δυναμικότητας 2000 MW, με την προς εξαγωγή ενέργεια να προέρχεται από το Ισραήλ. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα μέρος αυτής της ενέργειας να προέρχεται από την Κύπρο», σημείωσε ο κ. Στυλιανού.

Θα υπάρξει νέα επαφή των δύο πλευρών καθώς και αναλυτική επίσημη παρουσίαση.

Στην ύπαρξη του σχεδίου, πριν αυτό ανακοινωθεί επίσημα, είχε αναφερθεί ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» στις 15 Ιανουαρίου.

«Είναι προγραμματισμένη η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της Ελλάδας και συζητούμε τη δυνατότητα διασύνδεσης Κύπρου και Κρήτης, ώστε το ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου να συνδεθεί με το ηπειρωτικό δίκτυο της Ελλάδας. Τεχνικά αυτό είναι πολύ εύκολο και ζητούμενο είναι η αποδοτικότητα της επένδυσης. Το όλο εγχείρημα συζητείται σοβαρά τόσο από τις δύο κυβερνήσεις, όσο και από τις δύο εταιρίες (σ.σ. ΔΕΗ και ΑΗΚ)», είχε αναφέρει ο έλληνας υπουργός.

Το σχέδιο είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου με την υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πραξούλα Αντωνιάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργειακά βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε η κ. Αντωνιάδου κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ, την περασμένη εβδομάδα.

Το σχέδιο
Ο σκοπός του «EuroAsia Interconnector» είναι να μεταφέρει στην Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται με καύσιμο το φυσικό αέριο που έχει ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αντί για παράδειγμα να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο στη Γερμανία για να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορούμε να παράγουμε την ενέργεια στην Κύπρο και το Ισραήλ και στη συνέχεια να την εξάγουμε στη Γερμανία. Το ηλεκτρικό καλώδιο είναι ένα έργο πολύ πιο φθηνό από έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου», εξήγησε στην «Κ» ο κ. Νάσος Κτωρίδης, πρόεδρος της ΔΕΗ – Quantum Energy.

«Οι τρεις συμβαλλόμενες χώρες πέρα από την ενεργειακή τους επάρκεια και ανεξαρτησία κερδίζουν και από την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες με ελλειμματικό ενεργειακό ισοζύγιο», προσέθεσε.

Το σχέδιο
Σύμφωνα με το σχέδιο το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο θα συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Πελοπόννησο εξασφαλίζοντας σύνδεση με το Πανευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Δίκτυο. Το κόστος εκτέλεσης εκτιμάται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και την πλήρη χρηματοδότησή του αναλαμβάνει η ΔΕΗ – Quantum Energy. Κονδύλια μπορούν να αντληθούν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι υπολογισμοί της εταιρείας προβλέπουν ότι το έργο αποσβένεται σε 1500 μέρες από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, ενώ τα έσοδα στη διάρκεια της ζωής του αναμένεται να ανέλθουν στα 17, 5 δισ. ευρώ.

Τόσο η δυναμικότητα των 2000 MW όσο και το μήκος 540 ναυτικών μιλίων του καλωδίου καθώς και το μέγιστο βάθος των 2000 μέτρων που αυτό αναμένεται να φθάσει καθιστούν το όλο εγχείρημα την πιο μεγαλεπήβολη ηλεκτρική σύνδεση που έγινε μέχρι στιγμής στον κόσμο, αναφέρει η ΔΕΗ – Quantum Energy.

Οι μελέτες για το φιλόδοξο αυτό έργο αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2012 και η υλοποίηση υπολογίζεται να απαιτήσει τριάντα έξι μήνες από τη μέρα έναρξης των εργασιών.

Ανάλογα έργα, με του του «EuroAsia Interconnector», αποτελούν οι ηλεκτρικές συνδέσεις Νορβηγίας – Ολλανδίας, Στερεάς Ιταλίας – Σαρδηνίας και Ισπανίας – Μαγιόρκας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Καθημερινή Κύπρου στις 29 Ιανουαρίου 2012


Πηγή:http://ellinikioikonomia.com

Σχόλια