Ποιοι κρατούν κονδύλια 15 δισ. στο συρτάρι

17-9-12

















Πληγή για την οικονομία αποτελεί η εικόνα που παρουσιάζουν οι ρυθμοί αξιοποίησης του ΕΣΠΑ...
Από τα 24,3 δισ. μόλις τα 9,2 δισ. διοχετεύτηκαν στην αγορά την τελευταία πενταετία. Το πρόβλημα γίνεται οξύ λόγω της παρατεινόμενης κρίσης και των συνεπειών της στα εισοδήματα και στην επιχειρηματική δραστηριότητα

Από το σύνολο των 24,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, μόλις τα 9,2 δισ. ευρώ, ήτοι το 37,95%, έχουν πέσει στην αγορά για την πληρωμή των δικαιούχων

Εξι εμπόδια κρατούν εγκλωβισμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους 15 δισ. ευρώ. Χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν την πολύτιμη ρευστότητα στην αγορά και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Την ώρα που η οικονομική ύφεση συνεχίζεται στη χώρα μας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων, τη μείωση των εισοδημάτων και τη δραματική συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου, το ΕΣΠΑ καρκινοβατεί...

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, πως από το σύνολο των 24,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, μόλις τα 9,2 δισ. ευρώ, ήτοι το 37,95%, έχουν πέσει στην αγορά για την πληρωμή των δικαιούχων. Σύμφωνα με έρευνα του «Εθνους», έξι είναι οι λόγοι για τους οποίους το ΕΣΠΑ μένει στη... ναφθαλίνη:

Η αδυναμία των τραπεζών, λόγω της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, να χρηματοδοτήσουν μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες για να ξεκινήσουν τις δράσεις ή τα έργα τους με τις κοινοτικές ενισχύσεις.

Ο μεγάλος αριθμός φορέων διαχείρισης του ΕΣΠΑ. Στο Γ' ΚΠΣ ήταν 33 και από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν ανέλθει στις 106 μαζί με τις τράπεζες.

Η γραφειοκρατία στην έκδοση περιβαλλοντικών όρων απειλεί να τινάξει στον αέρα... χιλιάδες έργα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά μέσον όρο απαιτούνται τρία χρόνια για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις για την έγκριση κτιριολογικών μελετών έργων εκπαίδευσης. Για ένα δωδεκαθέσιο σχολείο χρειάστηκαν εννιά μήνες, ενώ θα μπορούσε να ανάψει το «πράσινο φως» μόλις σε έναν μήνα.

Οι πολύμηνες διαδικασίες για την αδειοδότηση έργων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Χρειαζόταν μέχρι και 110 μέρες.

Πηγή:ethnos.gr

Σχόλια