Δυόμισι ώρες στο Μαξίμου οι τρεις αρχηγοί

27-9-12











Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο του πακέτου μέτρων των 11.5 δισ., ενώ σε εξέλιξη είναι εδώ και δυόμισι ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, η κρίσιμη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τους αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.
Τα μέτρα παρουσίασε χθες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των 11,5 +2 δισ. ευρώ θα προκύψει από περικοπές σε μισθούς συντάξεις επιδόματα και μείωση λειτουργικών δαπανών ύψους 10,5 δις ευρώ και από αύξηση της φορολογίας 3 δισ. ευρώ. Στα μέτρα περιλαμβάνονται μείωση συντάξεων κλιμακωτά όπως και κατάργηση της 13ης και 14η σύνταξης όπως και πλήρης κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο. Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 και όλων των άλλων κατά δύο χρόνια, περικοπή του ΕΚΑΣ για τους άνω των 64 ετών, περικοπές ειδικών μισθολογίων, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να γίνουν τελικά οι 15.000 απολύσεις από το δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου με απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων και διαθεσιμότητες. Φαίνεται ότι μένουν εκτός οι περικοπές στις αγροτικές συντάξεις και η αύξηση στην φορολογία των αγροτικών εισοδημάτων και τα αναπηρικά επιδόματα.
Video Platform Video Management Video Solutions Video Player
Ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει σήμερα να αποσπάσει την συμφωνία των δύο άλλων αρχηγών. Το επιχείρημα του πρωθυπουργού είναι ότι ο χρόνος πιέζει. Το πακέτο πρέπει να κλείσει και να παρουσιαστεί στους εκπροσώπους της Τρόικας που επιστρέφουν την Κυριακή και από την επόμενη Τρίτη να πάρει το δρόμο του για την Βουλή όπου θα ψηφιστεί σε ένα μόνο άρθρο με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Παράλληλα την επόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου θα πρέπει η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί και το πακέτο να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών.
Ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι ακόμη υπάρχει περιθώριο ώστε η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις να ληφθεί στην Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου -οπού θα θέσει και το αίτημα της επιμήκυνσης- και μετά να ακολουθήσει έκτακτο Eurogroup που θα εξειδικεύσει τις αποφάσεις Ωστόσο η αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο μειώνεται καθώς ανοίγει η συνολική συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ενώ είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσει και η έκθεση της Τρόικας στην οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι θα βασίσουν τις αποφάσεις τους για την χώρα. Διαγράφεται έτσι ο κίνδυνος οι αποφάσεις για την χώρα να μεταφερθούν για αργότερα και η εκταμίευση της δόσης να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου ή και τον Δεκέμβριο και να συνοδευτεί από νέες απαιτήσεις των εταίρων για διαρθρωτικές αλλαγές. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ο κ. Σαμαράς θέλει η Ελλάδα να έχει κλείσει τις δικές της εκκρεμότητες, να έχει κάνει ότι της αναλογεί προκειμένου να μην τροφοδοτούνται επιχειρήματα εναντίον της και αφετέρου να μπορεί να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση. Βέβαια στο αρνητικό σενάριο θα πρέπει να βγάλει δύο με τρεις μήνες με ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων χωρίς την βεβαιότητα της εκταμίευσης που θα αυξήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις διαφωνίες μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Πηγή:protothema.gr

Σχόλια